Малките общини остават на тъмно през зимата заради скъпия ток

Малките общини остават на тъмно през зимата заради скъпия ток | Общество | Tribune.bg

„Високите цени на тока поставят общините в изключително трудно положение“, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов, цитиран от БНР. Според него най-засегнати ще са малките общини. Очакванията са, че някои общини може да останат на тъмно през зимния период.

„Ако продължи това така, зимата ще има голям процент български общини, които няма да могат да си платят тока. Тези, които сме по-големи, ще устискаме, но по-малките нямат шанс", категоричен бе Попов.

Другата пречка пред общините е забавянето на Плана за възстановяване. Пазарджишкият градоначалник посочи, че засега не е ясно в средносрочен план до 2023 г. бенефициенти на какви проекти ще бъдат общините по Плана за възстановяване и развитие.

Кохезията по негови думи е вторият голям въпрос, т.е. по следващия планов период по какви проекти общините могат да бъдат бенефициент, защото там нямало даже наченки на логистика.

„Третият най-важен въпрос е следващото правителство да вземе решение с преотстъпване на 1/5 от данъка върху доходите на физическите лица. Това са важни неща, за да може общините да имат абсолютно устойчивост", отбеляза Попов.