Мандатът на 43-ия парламент - недовършени реформи, популизъм и ниско доверие

Здравка Андонова
Дневник

За последно днес заседава 43-ият парламент, който бе конституиран на 27 октомври 2014 г. и включваше парламентарни групи на осем партии и коалиции. 

Очаквано в последните си изказвания политиците отчетоха добри резултати, "раздадоха" предизборни обещания за по-добро бъдеще в България и направиха заявки за участие в следващото управление. И днес, както и често по време на мандата, трибуната на парламента бе използвана по-скоро за политически обвинения и предизборен популизъм, отколкото за реален дебат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи щедри обещания за справедливост, възмездие, повишаване на пенсии, опрощаване на лихви за жилища на млади семейства и отнемане на блага на привилегированата класа и др. 

Тя обвини ГЕРБ във високомерие, агресия и съпротива срещу промяната, която народът поискал и си взел. БСП вижда промяната в спечелването на президентските избори от страна на Румен Радев, когото издигна като кандидат за държавен глава. 

Това стана повод и за оставката на втория кабинет на Бойко Борисов, тъй като ГЕРБ с кандидат за президент Цецка Цачева за първи път от 10 години загуби избори. Заради липсата на желание за ново мнозинство по средата на мандат се разпуска и 43-ият парламент, а депутатите, които решат да се регистрират в бюрата по труда, ще получават обезщетение от около 1500 лв. на месец.

В отговор на Корнелия Нинова зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес от парламентарната трибуна, че за такава социална политика, каквато обещава Нинова, са нужни 12 млрд. лв. за един мандат. 

Той попита дали левицата планира да вземе тези пари чрез увеличение на данъците или чрез въвеждане прогресивното данъчно облагане. В предизборната си платформа БСП планира 20% да се облагат само доходите над 10 хил. лв. и на практика загърбва една от инициативите, която най-ревностно защитаваше като опозиция в 43-ия парламент - замяната на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

Днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ направи заявка за участие на партията му в следващото управление, а съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че националистите ще си сътрудничат след изборите с "партии, които работят в посока разрешаване на демографската криза". Реформаторският блок се определи като полезен в 43-ия парламент, а АБВ се оцени като интелигентна и диалогична партия.

Командировки по света и у нас 

Над 3,2 млн. километра са изминали депутатите със служебните си автомобили за около две години. Натрупаните пътни разходи за гориво са за близо 1,6 млн. лв., а командировъчните за 1,7 млн. лв. Това показва справка на Народното събрание, получена от Би Ти Ви по Закона за достъп до обществена информация.

Близо 1,2 млн. лв. са разходите за командировки в чужбина. За самолетни билети за пътувания зад граница депутатите са похарчили над 750 хил. лева. Има депутати, които са ходили по работа до Мадагаскар, Монголия, Замбия, Виетнам.

По данни към септември м.г. 16 депутати не са вземали думата от парламентарната трибуна нито веднъж.

Реформи донякъде

Мнозинството в 43-ия парламент започна съдебна реформа, като прие поправки в Конституцията за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - прокурорска и съдийска. Според експерти обаче промените са компромисни, тъй като съотношението на квотите, от които се избират членовете на колегиите, не гарантира тяхната независимост.

Управляващите прокараха пенсионна реформа, с която отново расте възрастта за пенсиониране. От 1 януари т.г. жените ще се пенсионират при навършване на 61 г. и 35 г. и 2 м стаж, а мъжете - на 64 навършени години и осигурителен стаж от 38 г и 4 м. Не е приет механизъм за увеличение на пенсиите.

Мнозинството прокара и чисто нов училищен закон, който ГЕРБ подготвяше в предишните мандати. С него се стартира реформата в образованието, като се променя структурата на образованието, въвежда се финансиране и на частните училища и т.н. Промените срещнаха редица критики и от опозицията, и от учители.

Управляващите се опитаха да стартират здравна реформа чрез поделяне на услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. Законовите текстове обаче бяха отменени от Конституционния съд. В болниците бяха въведени пръстови отпечатъци.

Мандатът не мина без противоречия сред управляващото мнозинство, като имаше случаи, в които премиерът Бойко Борисов ходеше в парламента, за да се постига консенсус по гласуваните законопроекти.

Днес председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че това е бил най-отворен към гражданите. Доверието в него обаче е най-ниско.

На добрата воля на следващия парламент остават поправките в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен елемент при избора на народни представители, както и намаляването на партийните субсидии.

http://kafene.net/