МВР откри още 11 полицаи-биячи на протестиращи

Евелин Банев-Брендо е освободен и няма да ни бъде предаден, защото е украински гражданин, обяви главният секретар на МВР

 

МВР е открило още 11 полицаи-биячи от протестите през лятото на миналата година. Това стана ясно от интервю на главния секретар на МВР Петър Тодоров по Нова тв.

Човекът на най-висшия професионален пост във вътрешното министерство обяви, че в хода на новите проверки на събитията от миналата година са били открити още 11 полицаи, срещу които в момента текат дисциплинарни проверки за превишаване на власт и за прекомерна употреба на физическа сила. По негови думи се очаква тези проверки да приключат до дни и да стане ясно какви ще са наказанията спрямо тях.

До този момент бяха известни само 4-ма наказани полицаи. Техните наказания бяха потвърдени и от съд, а междувременно след обществен натиск прокуратурата обяви и че ги разследва.

 

 

Петър Тодоров коментира и случая с бияча в Световрачене. „Имаме данни, че Венцислав Дамянов – Боксьора е бил пазен от полицията като свидетел, ще се провери. Това по никакъв начин не му дава право да безчинства над хората”, заяви главният секретар на МВР.

„Не трябва да бъде така, има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема,  ще бъдат взети съответно необходимите дисциплинарни мерки”, обясни Тодоров.

Заради скандалния казус началникът на второ районно управление в София вчера е бил отстранен от длъжност, а зам.директор на СДВР е подал оставка.

„Проверките ще продължат и всеки, който е допуснал някакво действие или бездействие за ескалирането на този случай, ще понесе дисциплинарна отговорност. Нашите усилия са в посока установяване на това имало ли е полицейски чадър над Венцислав Дамянов. При установяване на такива данни, ще бъдат взети най-строги мерки”, посочи Тодоров и изрази задоволство, че хората по-спокойно подавали сигнали и съдействали на полицията.

Само часове по-късно стана известно, че Дамянов отново излиза от арест. Това стана след твърдение, че съдът не може да постанови нова мярка, защото все още е в сила предходната - домашен арест. Преди около две седмици той беше пуснат под домашен арест, но след това в сряда вечер отново беше задържан при специализирана акция на СДВР в Световрачене. Първоначално беше арестуван за 24 часа, като след това прокуратурата го задържа за 72 часа. Прокурор поиска от съда най-тежката мярка задържане под стража. Пред съдът той каза, че са разпитани свидетели, които са разказвали за хулиганските действия на обвиняемия. 12 са разпитаните до момента свидетели. Те са дали сведения за нападения, които са изцяло инициирани от обвиняемия. След като ги биел, той дори искал те да работят за него. Затова пострадалите са силно притеснени, защото близки на Боксьора ги карали освен това да оттеглят жалбите си и ги заплашвали със саморазправа.

Защитата от своя страна поиска съдът да не уважи поисканата мярка задържане под стража и каза, че Венцислав е изпълнявал стриктно мярката домашен арест и не е излизал навън, както твърдят местните жители, а полицията искала да извади дивиденти от случая. Накрая стана ясно, че Дамянов отново ще бъде само под домашен арест и няма да бъде задържан под стража.

 

Евелин Банев-Брендо няма да бъде предаден, защото е станал украинец

Киевски съд е освободил задържания Евелин Банев-Брендо, обяви още главният секретар на МВР. Той няма да бъде предаден на България, където има влязла в сила присъда от 6 години. Почти сигурно е, че той няма да бъде предаден и на Италия, където има 20-годишна присъда, и на Румъния, където има 10-годишна присъда - все за наркотици. Причината е, че Банев е станал украински гражданин и по не може да бъде предаван на друга държава за извършено извън Украйна престъпление.

МВР откри още 11 полицаи-биячи на протестиращи | СЕГА (segabg.com)