Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си. Съдът в Хага е издал и заповед за арест на детския омбудсман на Русия - пълномощника по правата на детето Мария Лвова-Белова. За заповедта на МНС съобщиха ТАСС и Униан.

"Днес, 17 март 2023 година Втора палата за досъдебно разбирателство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест срещу две лица в контекста на ситуацията в Украйна: г-н Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова", се казва прессъобщението на МНС.

Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се твърди, че е отговорен за военното престъпление за незаконна депортация на население (деца) и за незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Русия Федерация (съгласно член 8(2)(a)(vii) и 8(2)(b)(VIII) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени в окупираната украинска територия най-малко от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, (i) за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут) и (ii) за неуспеха му да упражни надлежен контрол върху цивилни и военни подчинени, които са извършили действията,

Г-жа Мария Алексеевна Лвова-Беловародена на 25 октомври 1984 г., комисар по правата на детето в кабинета на президента на Руската федерация, е отговорна за военното престъпление за незаконно депортиране на население (деца) и това за незаконно преместване на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация (съгласно членове 8(2)(a)(VII) и 8(2)(b)(VIII) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени в окупираната територия на Украйна най-малко от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-жа Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, тъй като е извършила деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут).

 
 

Съдебният състав е преценил въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 г., че има разумни основания да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление за незаконно депортиране на население иза незаконно преместване на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украинските деца.

По преценка на съда заповедите са засекретени, за да се защитят жертвите и свидетелите, както и да се защити разследването. Независимо от това, имайки предвид, че поведението, разглеждано в настоящата ситуация продължава и в момента и, че общественото съзнание за заповедите може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления, съдът е счел, че е в интерес на правосъдието да упълномощи секретариата да оповести публично съществуването на заповедите за арест, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и видовете отговорност, установени от камарата.

Горепосочените заповеди за задържане са издадени по молби, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г.

В четвъртък за това, че извеждането на украински деца на територията на Русия може да бъде считано за военно престъпление се обяви следствената комисия на ООН.

Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд, "е само началото", каза в петък Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин определи хода на МНС като "историческо решение". Решението на МНС има "историческо значение за Украйна и цялата международна правна система", каза Костин.

Москва отхвърли твърденията за военни престъпления по време на инвазията, а минути след оповестяването на решението говорителката на МВнР на Руската федерация Мария Захарова обяви, че Русия не попада под юрисдикцията на МНС.

"Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително и от правна гледна точка.

Русия не е участник в Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните „предписания“ за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат правно нищожни за нас", обяви говорителят на МВнР Мария Захарова.

 

Руски депутати акцентират на това, че "голяма част" от страните по света не са ратифицирали Римския статут, но от своя страна изданието "Можем объяснить" обяснява, какво означава освен от морална гледна точка, издаването на заповедта от МНС. Не че руският президент пътува много в чужбина, но заповедта от Хага го прави буквално закотвен в Русия. Путин не може да пътува в страни, които са ратифицирали Римския статут, както и в тези, които признават юрисдикцията на Хагския съд. Теоретически Владимир Путин подлежи на незабавен арест дори, ако кракът му стъпи в Таджикистан, вярната Венецуела, Афганистан или партньорите от БРИКС Бразилия и Република Южна Африка. Руският автократ теоретически може да пътува до Китай, Индия, Израел, Иран и... САЩ, които не признават юрисдикцията на МНС. Самата Русия напусна Римския статут през 2016 година.

https://offnews.bg/sviat/mezhdunarodniat-nakazatelen-sad-izdade-zapoved-...