Меркел: Днес Украйна е много по-силна. През 2015-та Русия щеше да я премаже.

Бившата канцлерка Ангела Меркел разказва пред сп. "Шпигел" за последната си среща с Путин и казва: "Усещах, че вече нямам достатъчно власт, а за Путин е важна само властта". Ето по-важните акценти.

Бившата германска канцлерка Ангела Меркел за пореден път защити политиката си спрямо Русия и Украйна. Пред списание “Шпигел” тя казва, че се е надявала на по-спокойно време след оттеглянето си от поста. Още повече, че по време на мандата си е била много активно ангажирана с темата за Украйна.

 

Меркел казва, че до самия край на управлението си е полагала усилия да се намери решение – включително през лятото на 2021 г. в рамките на консултации с френския президент Еманюел Макрон и руския президент Владимир Путин. Целта, според нея, е била да създаде независим европейски формат за преговори. "Но вече нямах сили да наложа някакво решение, защото всички вече знаеха, че през есента напускам поста”, казва тя.

"За Путин е важна само властта”

Мандатът на Меркел като канцлер официално завърша през декември 2021 г. Няколко месеца по-рано, през август, тя заминава за Москва на последно посещение при Владимир Путин. "Усещах много ясно: политическата власт вече не е в моите ръце“, а за Путин е важна само властта", разказва бившата германска канцлерка пред “Шпигел”.

Меркел твърди, че руската атака не я е изненадала. Още повече, че ръководеното от нея германско правителство, заедно с Франция, беше поело посредническата роля за уреждане на конфликта в Източна Украйна, където от 2014 г. насам се водеха сражения между украинските  войски и проруските сепаратисти.

"Украйна сега се защитава по-добре”

Ангела Меркел допринесе в значителна степен за сключването на споразумението от Минск през 2015 г., но мирният план така и не беше изпълнен изцяло. Както е известно, само няколко месеца след края на мандата на Меркел, на 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна.

Пред „Шпигел“ Меркел казва, че е успяла да спечели време за Украйна – включително и по време на преговорите в Минск, така че Киев по-добре да може да се подготви и противопостави на евентуална руска атака.

По думите на Меркел днешна Украйна е значително по-силна и укрепнала страна. Тя е убедена, че в онези години Украйна е щяла да бъде „набързо прегазена от войските на Путин“.

В интервюто Меркел хвали съпротивата на украинците. Тя обаче смята, че Германия не бива да е първата страна, която най-бързо изпраща оръжия на Украйна, защото в Русия все още могат да се създават много враждебни настроения със спомените за нацистка Германия.

В интервюто Меркел казва и това, че ако бившият канцлер Хелмут Кол беше още жив, той със сигурност би препоръчал да се мисли за времето, в което отношенията с Русия ще могат отново да бъдат възобновени. "Сериозното отношение към Русия не е признак на слабост, а на мъдрост“, казва Меркел.

Критики към Меркел

Бившата канцлерка споделя, че след анексията на Крим тя и тогавашният американски президент Барак Обама са били на едно и също мнение в оценките си за Путин. „През 2014 година ние направихме всичко възможно, за да осуетим по-нататъшни нападения на Русия срещу Украйна и в детайли се договорихме за наказателните санкции“, казва Меркел пред „Шпигел“.

В последно време бившата германска канцлерка беше публично критикувана от украински и германски политици за това, че не признава грешките, които е допуснала в политиката си спрямо Русия.

Според външно-политическия експерт на ХДС Родерих Кизеветер, по време на управлението си Меркел правилно е осъзнала, че Путин иска да отслаби и раздели Европа, но си е извадила погрешни изводи и често е реагирала „прекалено меко“.

https://www.dw.com/bg/merkel-dnes-ukrajna-e-mnogo-posilna-prez-2015ta-ru...