Милионерите в БСП непрекъснато се увеличават

На фона на все по обедняващата си членска маса върхушката на БСП се радва на завидно благосъстояние. Водачите на БСП обичат трудещите се - значителна част от пролетариата се труди за тях. Повечето от водачите на социалистите са едри капиталисти. Делът на милионерите в Националния съвет на БСП непрекъснато расте и вече наближава 50%. Налице са всички основания БСП отново да стане БКП – само че Българска капиталистическа партия.

„На изток България граничи с Премянов” – това бе метафората за неизчерпаемото богатство на този червен политик. Оказва се обаче, че не е само Премянов баснословният богаташ в БСП.

Преди 15 години главният редактор  на вестник „Дума“ Стефан Продев предупреди, че на „Позитано“ 20 съжителстват в подмолен конфликт две групи партийни членове:

„червените мобифони“ и „червени бабички“

Мобифонът по онова време струваше минимум 200 долара, имаше размерите и теглото на тухла и за Продев символизираше богатство. За съжаление човекът не доживя пълната победа на телекомуникациония бизнес. Сега Националният партиен съвет се управлява от мобифоните, а бабичките си стоят вкъщи. Но и те вече имат мобилни телефони, за да им пращат SMS-и при нужда. Например членът на Висшия съвет на БСП Борислав Гуцанов е един от големите бизнесмени във Варна. При това човекът е направил парите си напълно прозрачно. Фирмата „Блейк сий шипинг“, на която той беше управител, през 1998 г., лъсна в списъка на кредитните милионери с три заема към „Елит банк” на обща стойност около 9 милиона долара. В „Блейк сий шипинг“ самият шеф на банката кредитор Иво Георгиев притежаваше 50%, тоест той е отпуснал заеми на самия себе си, но не успял да ги върне. „Елит банк” фалира, като завлече влогове на граждани и фирми на обща стойност 15 милиона лева, които са изплатени от държавата. За щастие Върховният касационен съд влезе в положението на кредитните милионери и излезе с решение, че лошите валутни кредити се преизчисляват в левове по курса към деня на падежа. Ако е трябвало да върнеш гущери при курс 250 стари лева, дължиш 0,25 ст. на долар.

Секретарят на ИБ на БСП  Евгений Узунов не взима голяма заплата – все пак партията е в опозиция, но връзва двата края благодарение на странични доходи от 237 000 лева годишно. През 2009 г. толкова е взела и жена му.

Другите членове на бюрото живеят по-скромно, но не са зле

Политиците от младото поколение се справят успешно с кризата. Бившият кандидат-кмет на столицатаГеорги Кадиев си купи апартамент от 211 кв.м в София, но казват, че все още бил по-натясно, отколкото патронът му Румен Овчаров. Овчаров е скътал 94 000 лева, а уволненият от Бойко Борисов шеф на агенцията за бежанците Светослав Мичев – 195 000 лева. На този фон апартаментът на Вигенин е скромен, само 98 кв.м, но не е в Брюксел. Цената му според Сметната палата е около 340 000 евро, но за да ги събере, той е теглил заем от 300 000 лева. Да са живи и здрави червените бабички да го избират, докато го изплати. Гуцанов може да е по-голям началник от Георги Гергов, но е по-дребен капиталист. Заместник-председателят на организацията на БСП в Пловдивска област - Гергов, на когото Тройната коалиция хариза контрола над панаира, може да осребри там дела си на около 68 милиона лева. Промяната на 10 ноември го заварва директор на свинекомплекса в с.Маноле, но после той отива на работа в земеделското министерство и през няколко директорски борда става крупен предприемач. Гергов има богато партийно минало. Влиза в БКП през 1976 г., по собствените му думи и даже някогашният вицепремиер Григор Стоичков си го спомня като член на стопанския актив. Когато на власт идва СДС, пловдивчанинът се оплакваше, че го изключили от партията и даже искали да му вземат имотите. С метани към сините си осигури участие в Костовата приватизация чрез разбойническо-ментарджийските дружества (РМД). После се разбра, че през цялото време е бил нелегално социалист и даже си е плащал членския внос. Сега е във Висшия съвет на БСП и всяка година се отчита с дарение от пет бона - максимално допустимата от закона сума.

Най-богат сред партийните шефове е бившият застраховател Добромир Гущеров

Цената на която той продаде на „Дженерали“ застрахователната компания „Орел“ и другите дружества, свързани с нея, не беше обявена, но се говори за близо 60 милиона евро. Гущеров се хвали, че прадядо му бил сред учредителите на БСДП на връх Бузлуджа през 1891 г., и е петто поколение социалист. Наистина той става социалист едва на 20 години, но стажът му е в няколко формации. През есента на 1994 г. застрахователят се кандидатира като независим за депутат в родния си старозагорски избирателен район. Резултатът бе пълен провал-получи само 4769 гласа от повече от 250 000, или малко над 1%. После Гущеров беше при Жорж Ганчев, но като видя, че и той няма шансове, в края на 2004г., се призна в любов на партията-майка и се върна в нейните редици. За награда бе поставен за водач на червената листа в Силистра и влезе в предишния парламент. Сега живее в къщичката си в Тирол, щял да се върне в средата на септември. Да, шефовете в БСП активно защитават интересите на трудещите се. „ЕС и неговите институции се превърнаха във важен инструмент, с който трудовите хора постигат победи“ – хвали се Вигенин. За социалистите България вече не е главна арена на класовата борба. Като истински интернационалисти те я водят в чужбина.

Бургаските социалисти - капиталисти

Ярък пример за „равнис по ръководството” са бургаските социалисти. „Трудещите се” сред тях се броят на пръсти. Димитър Стоянов, ръководителят на общинския съвет на БСП, е адвокат, който защитава крупни фирми и сериозни структури. Доста заможен човек, който не демонстрира, но и не крие благосъстоянието си. Зам.-председателят на общинския съвет на партията, а и на общинския съвет в Бургас – Георги Киров, е бизнесмен от класа. Неговите фирми не само развиват бурна дейност на територията на Бургас и региона, ами и печелят обществени поръчки, при това – от община Бургас. Гласът на БСП – адвокатът Евгени Мосинов, сменя лъскавите си мерцедеси през няколко месеца. Говори се, че е кметът в сянка на редица червени общини – нито един договор там кметът не подписва, без да се консултира с червения юрист. Боян Будаков, член на изпълнителното бюро на БСП – Бургас, дълго време бе директор на държавната болница. Във времената, когато болните бяха принудени сами да си носят чаршафи и лекарства, д-р Будаков почиваше по лъскави курорти, а в болницата открито се говореше, че е станал собственик на луксозна яхта.

И не на последно място – кандидат-кметът на БСП за община Бургас – Павел Маринов, също е бизнесмен. Преди да се хвърли в политиката (а и след това), той се занимаваше с търговия с дървен материал.  Спирам до тук, че няма да ми стигне вестникът.

Георги ИВАНОВ