Министър на Трифонов критикува служебното правителство

https://breaking.bg/novini/ministar-na-trifonov-kritikuva-sluzhebnoto-pr...

Министър на Трифонов критикува служебното правителство

В бюджета бяха набити кухи разходи, казва Любомир Дацов

„Всичко е възможно. В края на краищата съм готов, каквото мога, да направя. Ако ме поканят, ще работя с удоволствие в това правителство и ще направя каквото мога по силите си за държавата.“ Това каза пред БНР финансистът и член на фискалния съвет Любомир Дацов, който бе сред кандидатурите в първоначално представения от ИТН проект за правителство.

Дацов определи като странно две от партиите в парламента да имат проекти за промяна на пенсиите, а същевременно правителството внася съвсем различен вариант.

Относно проекта на служебния кабинет за актуализация на бюджета финансистът отбеляза: „Тази линия, която прави служебното правителство, не се различава много силно от това, което направи правителството на ГЕРБ преди изборите. Те рязко се заиграха със заплатите и повишаването на пенсиите, и то в посока, която няма общо с икономическите показатели.“

Според Дацов заложеният в проекта за актуализация на бюджета растеж е по-скоро консервативен, а данните показват, че може да се очаква такъв над 5% в отделните тримесечия: „Просто ефектът, който се получава след криза, е ефектът на махалото.“

Дацов обърна внимание върху 4 до 6 милиарда повече БВП, който ще бъде произведен тази година. През първото тримесечие БВП все още е отрицателен на годишна база, същевременно данъчните приходи в бюджета са се увеличили с 10%, посочи той.

Математическите модели показват, че при очакваните данни за БВП дефицитът трудно може да надхвърли 1-1,5%, коментира Любомир Дацов.

„В бюджета бяха набити кухи разходи. Вместо да отидем на оптимизация на тези разходи и свиването им, преструктурирането на тези разходи – например да се прехвърлят към неща като пенсиите, ние виждаме, че автоматично тези приходи, които идват от икономическия растеж и които не са били предвидени, те отново се харчат,“ каза Дацов.