Мините, заровени от ГЕРБ, са макси

Строители на магистрала “Хемус” протестират мирно днес пред Народното събрание с искане да им бъдат изплатени заплатите и декларират, че нямат политически искания. Жалко. Защото основания за политически искания има. Това е повече от сигурно.

https://faktor.bg/bg/articles/nachalnikat-na-dnsk-za-narusheniyata-na-am-hemus-situatsiyata-e-izvanredna

Вече сме доказали, че Худини може да ряпа да яде с неговите фокуси с изчезването пред очите на публиката. Колегата му от Банкя надзираваше България, когато изчезнаха от една банка 4 милиарда. И нищо. Нищо като за него. Продължи да си управлява и да продава билетчета за представлението си, което се кани да поднови в случай, че спечели от нещастието на партиите, които го свалиха от премиерския пост, но не могат да се разберат за негова алтернатива.

Беше ясно, че ГЕРБ и фокусникът-раздавач на милиарди от държавния бюджет са закопали мини и се надяват сапьорите от служебното да не ги открият или пък да се взривят заедно с кабинета при избухване на недоволство от спирането на строителството по магистралния проект на предишната власт . И наистина – сапьорите си признават, че са объркани и не могат да кажат с точност какво, на кого и защо е плащано авансово без нужните разрешителни. Но че мащабът на “мистификацията” е магистрален, няма съмнение.

За обикновения зрител на този мач на терена на спора за законността на обекта не остава друго за момента, освен да повярва на своите коментатори. Изглежда като в поговорката за атовете и магаретата. В африканския й вариант обаче тя звучи така: когато слоновете се бият, страда тревата.

Този образ е по-подходящ за случая. Слонът ГЕРБ уж е в отбрана, но всъщност злорадства в какви изпражнения е насадил претендента да заеме мястото на водача в стадото. А ние? По тихи сме от водата и по – ниски от тревата сме под слонските крака. 

Има нещо африканско у нас и то определено не е обидният начин, по който враговете на Трифонов наричат неговия Тошко.

Водачите на стадото у нас не си отиват след скандали със заложени мини. Напротив, идват на власт с обещание да разминират наследството от предишното управление. Фокусникът от Банкя се занимаваше на думи с това дузина години и накрая се оказва, че самият той е заложил една (?) голяма мина тъкмо под асфалта, за който ни проглушаваше ушите, че полага приоритетно като най-важна задача на управлението му. 

Имаше едно изключение. То се случи на Лютви Мистан. Той настъпи дълбоко заровена руска мина в собствената му партия. Тя го изхвърли от голямата политическа игра. Ако в тъжната за него ( а и за търсещите логика в политиката) случка имаше нещо полезно, то файдата се сведе до разкритието, че ДПС наистина е партия с прокремълска насоченост. Взривът, който помете Местан, определено беше “сделан в СССР” и това повече не можеше да бъде прикривано. Самият Местан възкликна със закъснение, че “Ню Йорк таймс” явно е имал основание да пише година по-рано, че ДПС е проруска партия.

Колкото и да отричат от ГЕРБ, че има проблем със законността на строителството на АМ “Хемус”, вяра на тяхната дума имат вероятно само партийците и симпатизантите на тази корпорация. Защото цялостното поведение на нейния едноличен собственик говори за това. Раздаваше пред очите на всички скандални порции за запушване на протестиращи усти и за утоляване на лакоми приятелски шкембета – включително в червения сектор, какъвто беше случаят с пловдивския почетен консул на Русия Георги Гергов, надарен по прищявка на властелина на бюджета с 50 милиона лева за частни строителни нужди.

Пожарникарят раздаваше такива суми без да му мигне окото пред смълчаната публика и този номер е достатъчен да предположим обосновано, че далеч от нашите очи е действал по същия авторитарен автомагистрален начин за ускоряване на строителството на обекта, с чието име лягаше и ставаше край нощното си шкафче. Тъй че вайкането на онези, които сега се опитват да разчистват авгиевите му автоконюшни, звучи напълно автентично. 

Имам само един въпрос по този повод обаче: след като инспекторите разполагат ( или греша – може би НЕ разполагат с важни документи, закопани като мини нейде ? ) с необходимите документални доказателства, защо не ги направят достояние не само на същата прокуратура, но и на т.н. общественост чрез медиите. Преразказите на съдържанието на откъслечни документи само наливат вода в мелницата на онези, които воюват с вятърните мелници на служебното правителство.

В края на краищата самата прокуратура даде пример за разгласяване на информация от поверителен характер по време на предишното управление.  Защо сегашните управляващи позволяват спорът около легитимността на строителството на най-големия обект в България да се води на принципа “дума срещу дума”?   

Защото то бива да има мини, ама тези са макси.

А онзи, който е забъркал кашата, сега се държи като Русия в Сан Стефано през 1878 година. Той се представя за добрия, който дава ( пътища) на българите, а (про)европейците им ги отнемат на нещо като Берлински конгрес. В смисъл, че седалището на Пеевски вече не се разполага  в хотел “Берлин “и този рухнал като Берлинската стена символ оставя българите да тънат в неведение Кой е лошият в случая – насред подозренията, че трябва да си получим обещаното от Сан Стефано на всяка цена и напук на проевропейските българи, които изискват някаква си законност.

https://ivo.bg/2021/09/10/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0...