Мирише на избори и политиците задействаха шоуто

Когато Бойко си кара джипката, Манолова търси марихуана, а Христо Иванов спасява плажове

 

Александър Петров

Когато Бойко си кара джипката, Манолова търси марихуана, а Христо Иванов спасява плажове

Снимка: Facebook

Колкото по-напрегната и приближаваща се до някакви избори става политическата ситуация в страната, толкова повече и самото поведение на политиците у нас започва да наподобява на такова на водещи в телевизионно шоу.

Всеки гласоподавател е ценен, никой твърд електорат не е толкова голям, че да е достатъчен. Затова и всякакви протопиарски акции са добре дошли, дори и да напомнят повече на продукт на някоя кабеларка, отколкото на поведение на държавник.

Резултатите на Слави в социологическите проучвания са болезненото доказателство за това.

Важното е да се привлича внимание и да се търси публичност. В политиката в момента ситуацията е такава, каквато е в света на Instagram и TikTok инфлуенсърите – ако не говорят за теб, значи си никой. Значи изпадаш от играта и край на мечтите за ръст на политическата кариера.

Няма как да те изберат за нов мандат или да ти дадат достатъчно подкрепа, че след това да си формираш собствено мнозинство, ако си скучен на обикновения зрител.

Разни такива неща като платформа, обещания за политики и за по-добър живот са оставени на заден план, докато им дойде времето. Ако такова въобще дойде…

Така че нека бъде шоу!

Carpool Karaoke в джипката с Бойко Борисов

Няма какво да обясняваме, Борисов е стар шоумен с опит в политическата развлекателна индустрия, вариращ от разказване на вицове до коронния му номер – возене на кметове, министри, евродепутати и т.н. „гости“ в джипката, докато се говори по различни теми. Нещо като Carpool Karaoke, но без забавната част с пеенето. Борисов знае как да подходи към публиката, за да го почувства тя като свой, а тези разговори в колата изглеждат достатъчно лично, че да не звучат толкова репетирано и лустросано за пред публиката. Ако не друго, поне знаем, че дори и политиката в един момент да затвори вратите си за него, той ще има място в шоубизнеса.

Ловци на несправедливости с Мая Манолова

След спорната история за отнетия уред за варене на компоти от майката на неин симпатизант, Мая Манолова проведе показна акция за това как трябва да действа полицията, когато търси незаконни наркотици. Бившият омбудсман откара камерите си на полето, измежду слънчогледи и големи растения от индийски коноп. Тя определено знае как да се заиграе с вниманието на зрителя, да изкара скандалното на преден план и да изпери пред очите несправедливостта в действие.

През омбудсманския си период тя показваше нелоялни работодатели и различни експлоататори, сега ни показва несвършена полицейска работа (или просто много лошо земеделие). Този модел може да се развие още и в бъдеще, когато Манолова ще снима действащи лаборатории за амфетамини или трафик на хероин в резервните гуми на ТИР-ове, след като на друг от членовете на движението ѝ му конфискуват ламарината за печене на чушки на двора.

Спасители на плажа с Христо Иванов

Малката лодка бавно се доближава до брега, а от нея слизат мъже с твърди изражения и малко българско знаме, решени на всичко, за да отвоюват земята на предците си от лапите на олигархията. Каквото и да си говорим, този съвременен викингски поход на Христо Иванов и компания за спасяването на плажа „Росенец“ успя да даде сериозен тласък на движението на недоволните у нас.

Освен това, за разлика от повечето искания на протеста до момента, тази акция постигна успех, довеждайки нещата дотам прокуратурата да обяви строежите в района за незаконни. Вярно, втората подобна акция – пред хотел „Берлин“, не доведе до такива впечатляващи резултати, но пък в нея и самият Иванов не участва. Към момента обаче по всичко личи, че това шоу ще получи нов сезон.

Пряка конфронтация с Николай Бареков

Ако в някой момент предаването на Нова телевизия „Съдебен спор“ се раздели с Жоро Игнатов, поне знаем, че има един човек с потенциала да го замести – Николай Бареков. В живите си включвания Бареков носеше на „Да, България“ камъни от местността край вилата на издателя и бизнесмен Иво Прокопиев, твърдеше, че медиите на Прокопиев и Пеевски са убили политическата му кариера и въобще търсеше всеки един възможен скандал в радиус от поне километър, за който да се закачи. Гледайки видеата от 20 август, можем да бъдем сигурни, че това далеч няма да е последната подобна акция на бившия мистър „Без цензура“.

Професия войник с Красимир Каракачанов

От години, години насам Крсимир Каракачанов има една мечта – да върне казармата. Затова и неговите активности не търсят толкова конфронтация, не търсят скандал, а се опитват да придадат едно образователно-героично значение на тази „люпилня за истински мъже“ – казармата.

Да, може самият Каракачанов да не изглежда особено военно, а най-близкият му сподвижник да е завършил по-бързо средното си образование отколкото висшето, само и само за да не се окаже наборник, но тяхната мисия е ясна. Само дето, както биха се изразили мнозина във ВМРО – дела трябват, а не думи. И това шоу ще спечели много повече почитатели, ако Каракачанов и Джамбазки вземат да сложат униформите и да влязат в маршова стъпка.