Мисия “Росен”

На седмия месец от мандата си Росен Плевнелиев влезе в романа „Мисия Лондон“ по един безцеремонен начин

Мисия “Росен”Аутобаните са изобретение на националсоциалистите, които така решавали проблема с безработицата в Германия. В това вярват мнозина и до днес, макар всъщност то да представлява една историческа лъжа. Защо?

Защо всички искат кралицата?

Като държавен глава тя участва в един строг протокол и в една стройна и подредена външна политика на Британското кралство, в която няма и грам приказност. Нашите политици обаче й придават особен смисъл. Тя им е нужна като вход в един друг свят, където всички герои стават по-важни, по-магични и по-вечни.

Ето Росен Плевнелиев, нашият президент, поканил кралицата на един прием, при откриването на олимпиадата и без да е ясно дали тя го е чула, самото съобщаване на новината трябваше да го направи значим и тежък. Аха, значи той си говори с кралицата – е подтекстът на хвалбата, разпространена от пресслужбата му. Аха, тя пък веднага приела. Аха, Елизабет ще открие n-тата магистрала, а Росен Плевнелиев лично ще й надене една каска, за да види как се чувстват българските и турски строители, докато се пържат на слънчевата жар, за да градят светлото бъдеще на България.

Самият разказ на нашия

президент за посещението му в Бъкингам е задъхан и прелива от „приказно-романтични нотки. “

“Повече от два часа имах възможност да поговоря с държавните ръководители на стотици държави, там беше цялото кралско семейство, поговорих с кралицата, поканих я в България“, разказа ни простосърдечно Росен Плевнелиев. Той изглежда не прави разлика между това два часа да си в компанията на стотици държавни ръководители и два часа да говориш със стотици. Второто означава, че си бил център на тържеството, по-важен от кралицата. Но това е нищо – той побъбрил с принц Чарлз и бившия премиер Тони Блеър и ги поканил също да посетят София. Там били Кейт и Уилям – май и с тях си е бъбрил, ако се вярва на фриволния тон, с който разказва за тях. А пък с Дилма Русеф седели един до друг – с нея не спрял да си бъбри цяла вечер. Голямо бъбрене паднало!

След влизането в Бъкингам нашият Росен вече не е същият. Той се е отъркал между толкова знатни особи, че вече не иска и да чуе за своя строителен образ. Едно време беше казал, че той е строител по призвание. Дали вече не се чувства благородник по призвание. Малко преди Бойко Борисов да реши да кандидатира Плевнелиеив за президент, той каза в една телевизия: ще се съпротивлявам, мисля, че моите аргументи са много ясни и категорични – аз съм човек, който разбира от строителство, аз съм поканен като експерт в това правителство и искам да остана такъв.

Каза и още нещо хубаво

– аз съм свикнал като хвана едно нещо, да го правя. Не може един министър да подскача от една на друга работа. Моето намерение е да си свърша работата, не искам да ставам президент, не искам да ставам кмет, не искам да ставам нищо друго освен това, което съм.

Да, ама стана.

После каза друго – за тези 100 дни са проведени над 60 срещи с представители на над 20 държави – президенти, министър-председатели, председатели на парламенти, министри, посланици, всеки Божи ден в президентската институция. Това беше по повод първите му 100 дни като държавен глава. Този човек е роден за разговори.На същия отчет за стоте му дни начерта тежка програма, която нямаше как да не бъде подплатена с 1 млн. лв допълнително от бюджета.

“Предстоят много посещения. Ще бъдем много активни, защото и времената са такива – времена на трансформация и на глобални промени, и България трябва да бъде много, много активна, за да се позиционира правилно. Ще се ходи в САЩ, Ватикана, Германия, Бразилия, Австрия, Гърция, Турция и много други държави. Ще се подготвям наистина добре и съм убеден, че ще се представим на ниво”.

Тогава Великобритания влизаше в графата “и много други държави”. Но днес вече не е така. В отчета за 200 дни от президентстването на Плевнелиев сигурно ще има много кралска гарнитура.Всичко до тук е много забавно и дори смешно. Проблемът е, че в България само един човек живее в приказка, а другите са оставени извън нея – без работа, без доходи, без ясни перспективи.Предстои ни да станем свидетели на мисия “Росен”. Дали това ще бъде филм, книга или игра в интернет – още не знаем. Зависи от предприемчивостта на авторите. Цял мандат всички ще чакаме кралицата да дойде, както се чака Годо. А до тогава ще чоплим семки и ще се смеем на себе си. На висок глас.Най-много накрая да ни извадят някой наркобарон с прякор Кралицата. Или нещо подобно.

Вероника Георгиева

argumenti-bg.com