Митрофанова я заболя: Иска ''Героите на СССР'' вместо ''Героите на Украйна''

"Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз маршали Тимошенко, Рибалко, Кожедуб, генерал-полковници Жмаченко и Людников, легендарния партизански командир Ковпак и много други герои, прославили се в боевете за моето Отечество и свободата на Европа. Ние пазим паметта и дълбоко уважаваме великите дейци на културата и науката, дали голям принос за развитие на световната цивилизация. За такива герои – вечна памет и слава".

Това заяви днес на редовния си седмичен брифинг посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. Така тя коментира преименуването на алея пред посолството на "Героите на Украйна" и пространство между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и "Ф. Ж. Кюри" да бъде наречено на името на Борис Немцов.

"Ако пък на жителите на българската столица им предлагат да се разхождат недалеч от улицата, наречена с името на последователи на помагача на Хитлер – Бандера, руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев. Моля, решете вече този фундаментален въпрос", добави още Митрофанова.

Посланикът на Руската федерация каза, че страниците на историята на родината й съхраняват паметта за "подвизите на синовете на украинската земя, които безстрашно се сражават срещу "кафявата чума" в редовете на Съветската армия".

В редовния си брифинг Елеонора Митрофанова засегна и следните теми: 

 

За войната в Украйна тя обясни, че "продължава специалната операция", като по думите й "спецоперацията се развива в съответствие с утвърдените планове на Министерството на отбраната и Генералния щаб": "Личният състав на Въоръжените сили на Русия прави всичко за да се избегнат загуби сред мирното население". 

Митрофанова твърди още, че Руската Федерация оказва всестранна хуманитарна помощ на пострадали жители на Донбас и на контролираните райони на Украйна. Остава възможност за провеждане на преговори с украинската страна за намаляване на напрежението в региона и осигуряване на сигурността на мирните жители.

"Министерството на отбраната на Русия осигурява условия за украинските военнопленници, напълно съответстващи на всички изисквания на Женевската конвенция. Всички пленници са третирани според международното хуманитарно право. Те се съдържат в достойни условия, са осигурени с храна три пъти на ден, получават навременна квалифицирана медицинска помощ. Организирано е взаимодействие с Международния комитет на Червения кръст", каза тя.

Митрофанова допълни, че Русия обръща внимание на започнатата от Киев "мащабна кампания по производство на фалшиви новини за уж прилагане на насилие от страна на Въоръжените сили на Русия спрямо украинските граждани".

"Като пример, според потвърдената информация на Министерството на отбраната на Русия, вечерта на 4 април т.г. в населено място Мошчун на 23 км северозападно от Киев, от военнослужещите от 72 украински главен център за психологически операции е проведено поредно (след сюжета в гр.Буча) заснемане на постановка за уж многобройни жертви сред мирното населения за да бъде разпространена тя във западните медии. Подобни „мероприятия“ от украинските специални служби също са организирани в Суми, Конотоп и други градове. За участието в подобни акции хора получават по 25 долара", твърди тя.

Митрофанова призоваваме българите да са внимателни и да не доверяват безапелационно на непотвърдена "сензационна".  информация.

Относно доставките на оръжия за украинските въоръжени сили руският посланик у нас заяви, че продължават да следят обсъждането от "българския истаблишмънт относно възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти".

Тя е "убедена" сме, такава стъпка от страна на официална София ще съдейства само за допълнително ескалиране на ситуацията в Украйна, както и ще има сериозни негативни последици за по-нататъшно изграждане на руско-българския диалог. Надяваме се, че ръководството на България се съобразява със всички рискове на подобно решение.

За изгонване на руски дипломати Елеонора Митрофанова цитира руската поговорка: "Не трябва да прехвърляш от болна глава на здрава”.

"Миналия петък МВнР на България за пореден път без основания обяви дипломат на посолството за “персона нон грата”. При това изгонването на колегата ни тук се представяше като едва ли не реакция на уж извършваната от посолството подривна работа за влошаване на отношенията между България и Северна Македония, целта на която уж била да не се допусне влизането на съседката на България в Евросъюза", каза още тя.

Митрофанова коментира, че прави впечатление, че пуснатият отгоре “правилник” по изгонване на сътрудници на посолството се прилага с напълно измислени предлоги.

Митрофанова я заболя: Иска ''Героите на СССР'' вместо ''Героите на Украйна'' | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg