Може пак да има фиктивна продажба на банки

Гуверньорът на Централната банка Димитър Радев отново бе призован да успокоява общественото мнение с приказки за стабилността на банковата система. За разлика от предшественика си Иван Искров той казва отвреме навреме и по някоя истина, макар да я маскира като добра новина.

Днес например изтърва признанието, че доверието в БНБ не е възстановено, но побърза да се застрахова с думите „анализаторите твърдят, че сме на път да ликвидираме недоверието“. Радев обаче не запозна аудиторията кога очаква това да се случи и дали подобна „грешка“ като предизвикания фалит на КТБ няма да се повтори, докато БНБ забрави какво бе надробил Иван Искров.

Още нещо знаково каза управителят на Централната банка-че предстои „консолидация в банковия сектор“. Радев не пожела да каже „продажба“ и се скри зад по-неутралните и познати в нормалния свят на финансовите отношения понятия като „консолидация“ и „сливане“.

Тук е добре да припомним, че банките у нас с явни или скрити зад офшорки и чужди граждани български собственици са няколко. Обаче дали те представляват интерес за чуждестранни инвеститори     както благо обясни Радев. Съмнително. За някои има сигнали ,че не всичко е наред с капиталовата й адекватност и че раздадените кредити на лица, близки или свързани със собствениците съвсем не са малко. ТБ Виктория пък вече е на тезгяха и претендентите за нея са много значителни и интересни фигури в родните финанси и икономика.

ЦКБ едва ли ще се продава, там нещата са ясни, групировката ,която я държи има ресуср да я спаси ,независимо какво ще се случи с лихвите и пазара у нас. БАКБ на Цветелина Бориславова иска да погълне ТБ Виктория, така че и при нея продажбата не е на дневен ред.

Тогава къде ще се насочи интересът на „чуждестранните инвеститори“? Вероятно никъде. Много е възможно пак да станем свидетели на фиктивна продажба нс цел излизане от играта на някои от собствениците и прехвърлянето на дялове в офшорни фирми. След като любимата вече на Делян Пеевски банка бъде „продадена“, напълно в реда на неговата последна лансирана идея за „напускане на България“ е той да стане неин офшорен собственик.

Удобно. Процеси на сливане текат в целия свят във финансовата сфера. Схемата на неочаквано появили се чужди инвеститори от екзотични дестинации като Оман, ОАЕ и Кувейт вече е изпробвана, като при нея собствеността се крие достатъчно надеждно. То не че у нас Прокуратурата се е затичала да проверява кой прехвърля едни фирми на едни хора и как след това същите фирми се препродават, но за всеки случай.

И друго интересно каза Димитър радев, ама ние това си го знаем- приходите на банките падат, лихвите вървят надолу, кредити не се раздават достатъчно, за да гарантират издръжката и печалбата на трезорите. Дали това не е подготовка на обществото за евентуално изкупуване на банки за никакви пари? Бъдещето ще покаже. Засега можем да спим спокойно, твърди гуверньорътна БНБ. Лихвите у нас нямало да станат отрицателни, влизането в еврозоната е на „технически етап“. А и Борисов намекна, че не бързаме вече нито за Шенген, нито за еврозоната. Но пък лихвите по кредитите не са се сринали като тези по депозитите. А някои банки въведоха такса за СМС-и,с които те предупреждават, че по твоята сметка е имало движение. Не са много пари-5-10 лева, ама при половин милион клиенти     суманата става сериозна. Това Радев не знае или не иска да го коментира. Важното сега е хората да са спокойни ,че банковата ни системва е стабилна. Ама тя беше такава и два дни преди да фалират КТБ със задружните усилияна Пеевски, Цацаров и Орешарски и под вещото ръководствона Иван Искров. Така че трябва да имаме едно наум.

Иван Гранитов

http://frognews.bg/