Морфов: Управлява ни политическа амнезия. Никой не помни кюлчета и чекмеджета

Господин президент, вие като офицер, би трябвало най-добре да знаете думите ”чест и достойнство”. Но от генерал се превърнахте в резидент, за който тези думи нямат никакво значение. Спомнете си откъде сте тръгнали, офицерските закони и веруюто ”чест и достойнство”. Това липсва в държавата ни. Тя се управлява от политическа амнезия - никой не си спомня какво беше преди шест месеца, никой не си спомня за кюлчета и чекмеджета.

Това заяви уволненият дисциплинарно от позицията "Главен режисьор" в Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов.

Той направи коментара си на протеста пред Президентството, организиран от създаденото съвсем скоро Движение за Култура. Представители на сектора се събраха пред Министерство на културата, след което тръгнаха на шествие с искане оставката на директора на Народния театър Васил Василев.

"Преследват ме в момента за дискриминация. А къде беше Комисията, когато "сиянието" Борисов нарече председателя на Народното събрание тъпа Кърджалийска пуйка, да речем? Къде бяха всички тези стотици женски организации, които не го обсипаха с камъни, яйца и домати? Нямаше никаква реакция, че той унижи една жена пред всички в тази държава. Тя унищожи женското достойнство на всички жени в тази държава с една целувка по челото. Всичко това, което се случва в Народния театър е огледално на онова, което се случва в държавата. Не може зам.-директора на Народния театър да ходи като бито куче след Ахмед Доган. Велислава Кръстева унизи себе си, театъра, артистите и мен. Това беше реакцията ми. Тук отворихме бутилката", допълни Морфов.

 

На свой ред Камен Донев заяви, че е необходимо да се предприемат действия, които да попречат на подобни скандали, като този в Народния театър, да се повторят. 

На въпрос на ФрогНюз Камен Донев отговори, че не очаква различна реакция от Министерството на културата. 

"В момента може да минат изборите и да видим накъде върви държавата, да видим кой печели, кой ще бъде министър, как ще се развиват нещата в сферата на културата и тогава. Докато има служебно правителство, явно проблемите няма да се решат толкова бързо, както на нас ни се иска. Изходът за мен е този измислен директор да напусне Народния театър и да се сложи друг. А иначе - това, което ни е събрало, е с поглед към бъдещето - желанието ни да се решават о време проблемите в културата, да не се мълчи и да не се преглъща. От години това става в България ", допълни Донев

https://frognews.bg/novini/morfov-upravliava-politicheska-amneziia-nikoi...