Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България при посещението му в Сирия

По данни на българските служби за сигурност, Мохамед е бил вербуван да извърши терористичен акт в България. Това се е случило при посещението му в Сирия, където се намира неговият баща, сочен за командващ в структурите на ИДИЛ. До момента той не е проявявал признаци на някакъв радикализъм, споделят хора, които го познават.

Арабистът проф. Владимир Чуков определи случая като много сериозен. Той обясни пред БНТ, че в България подобен тип обвинения не са много чести. 

Напомняме, че българин от сирийски произход, както и 15 негови предполагаеми сподвижници, бяха арестувани при спецакция срещу тероризма в Бургас. 

За момента единственият обвиняем е 21-годишният Мохамед Абдулкадер – юношески шампион по борба, учил в спортното училище в морския град. 

Според обвинението младият мъж още от 2017 г. се занимава с тероризъм.

В социалните мрежи се виждат негови снимки около танк и бойна машина, както и с автомат в ръка. Прави впечатление, че те са коментирани и от негови български приятели, като никъде няма призиви за тероризъм. Интересно ми е как син на главатар на ИДИЛ е станал българин и защо не е българин като другите, а търси изява не на тепиха, а на друга сцена ?! Тук ли е роден,  майка му е българка и как таткото се е озовал в ИДИЛ, а някой е полупроспал това ... Едни SMS - и няма ли да ни разкрият от прокуратурата ?

"Под лупа"