Мутрата злополучно се опита да се покатери по гърба на Радичков и отново падна ( за дузпа)

“Глупакът трябва да се убива с мълчание, защото иначе и ти ставаш глупак. Радичков го е казал, не аз“, рекъл днес повелителят на простите на предизборна среща, отразена с възторг от подопечната му “агенция” ПИК.

Не знам кого нарича глупак. От контекста се подразбира, че най-вероятно визира някой “харвард”, с който той се страхува да  застане лице в лице, но зад гърба му го обижда безнаказано на “глупак”. Нищо, че на ( забележете) Първи април 2019 година забрани на крепостните си граждани за европейско развитие да използват езика на омразата по време на кампанията за европейските избори. https://www.segabg.com/category-bulgaria/borisov-zabrani-ezika-na-omrazata-kampaniyata-za-evrodeputati

Много й се иска на мутрата да блесне с ерудиция. Най-лесният като за нея начин е да обяви противниците си за глупаци, позовавайки се на нещо умно, казано от други. Само че и този път постига обратен ефект в опита си да изрече нещо ефектно.

Не веднъж съм го хващал да приписва на “народа” зле преразказани цитати от библията. Толкова си може. Може и да са му казали  за тази (моя) забележка. Може би по тази причина днес е решил да е конкретен, приписвайки на Радичков нещо, което не той и не така е казал.

Имах случайната чест да израстна до пълнолетието си в една къща с Радичков. Понякога слизаше да играе футбол с нас, децата от “Волгоград” 30 ( бивш бул. “Сталин” и още по-бивш бул. Хитлер”, а днес бул. Левски”).

Понеже пишеше едни “шантави неща”, според комунистическия канон, на него не се гледаше с добро око от онези, които го наблюдаваха да не кривне съвсем към дисидентството. Злите квартали езици приписваха тази негова нестандартност на лошото влияние на “еврейката”, т.е. на жена му.

Не кривна, но продължи да си пише “накриво” без да се съобразява с писателската догма на времето. А след 10 ноември дори пристана на БСП за кратко като депутат. Хариза им харизмата си чрез знаменитото си щъркелче. Боднаха си като емблема на партийния в. “Дума” в реваншистката рубрика на Продев “Ние пак сме тук”. Беше изрисувал с щъркелчета и врабци антрето и коридора на новата си квартира на ул. “Чаталджа” ( преди да се пресели окончателно на бул. “Толбухин”, днешен “Левски”).

Радичков действително се интересуваше от темата за човешката глупост. “С куче в торба на влизай, с глупак не спори”, казваше той без да мога да кажа пък аз, дали тази мисъл си е негова или наистина цитира “народа”. Народен човек беше, наистина. Същото се отнася и до “ когато едно гърне се удари в камък, чупи се гърнето, а не камъкът”, както разсъждаваше моят съкооператор, прекроявайки по своему известната максима, че в спора накрая отстъпва по-умния.

Мутрата, която си спечели прозвището “еднокнижния”, сега подчертава, че Радичков бил автор на мъдростта “ убий глупака с мълчание”. Но пак се издъни. Няма такъв цитат от Радичков. Ако някой ме опровергае, ще си върна думите в гърнето и няма да хвърлям камък срещу спекулиращия с името на Радичков.

Друго пишеше Радичков за глупостта. Иронизираше полуграмотните, които си придават важност. В “Йероглифа” написа следното:

„Човек колкото повече чете един йероглиф, толкова повече оглупява и става на йероглиф”.

За нашата мутра трудните текстове са като написани с йероглифи. Затова се опитва да се обгражда с по-учени от него да му ги преразказват кратко в почивките  между две мачлета ( нали сам се “похвали”, че не е имал време да учи езици, защото ритал топка). Някой  с претенцията да е по -начетен явно е подвел еднокнижника за Радичков.

Радичков пишеше за двете щръклета ( немска марка инструменти, от чието качество се възхищавал българина), а мутрата си знае неговите мачлета. Но и той се възхищаваше на германското, което го направи политик. Подмазваше се на ХДС ( която упорито наричаше с немското съкращение CDU). Издекламира цели няколко изречения на нещо като немски език по повод рождения ден на партията. https://novini.bg/video/27696

И знаете ли защо съм толкова сигурен? Знаете, разбира се. Много е Просто. Истинският афоризъм е съвсем друг: “Убий простака с мълчание” (  Kill the Villainess with silence).

На български Villainess е преведено като “простаци”, макар първото значение на думата да е “злодеи” ( а също означава подлеци, мерзавци ). В случая с бумеранговото пъчене на мутрата този превод е много подходящ.

Разликата между глупака и простака е съществена. Глупакът няма как да стане министър-председател и да се задържи на този връх, ходейки дузина години по главите на “тулупи” и “глупаци”. Простакът може, както знаем. 

 

 

“Човек колкото повече чете един йероглиф, толкова повече оглупява и става на йероглиф.“