Мълчанието на Падишаха

Два дни след интервюто на Цветан Василев пред „Капитал“, премиерът Борисов продължава да мълчи оглушително.

 

Вместо него говорят „медиите“ на Делян Пеевски, които собственикът на фалиралата КТБ в изгнание назовава конкретнo. Кратко, с жарки коментари за „октопода“ Василев – Прокопиев, който отново клати властта. В такъв дух те бързо откоментираха интервюто, дежурно намесвайки сред пипалата Иван Костов, Радан Кънев и др., пропускайки важните твърдения на банкера – и „Труд“, и „Стандарт“, и „Блиц“, и „Пик“, и… Без дума цитат за казаното от Василев за Борисов, Пеевски, кръга Монтерей.

Ето цитатите от интервюто, които пропуснаха:

Каква беше в началото уговорката за участие в собствеността на „Булгартабак“?

ЦВ: Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси (по 10% собственост от дяла, който беше приватизиран, според схема, публикувана в блога на Мирослав Иванов – бел.ред) затова, че разрешават сделката. Малко известен е фактът, че началната идея беше аз и моята група да участваме в приватизацията на „Булгартабак“ в консорциум с Korean Tоbacco. Недвусмислено ми беше подсказано, че така сделката няма да мине (…) Изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга“.

Съзнавате в момента какво казвате – че премиерът на една европейска държава има скрит интерес и собственост в „Булгартабак“.

ЦВ: Ами, бил му е обещан. Аз лично не съм говорил с него на тази тема. Това беше към онзи момент. А и появилите се диаграми в някои сайтове са рисувани от адвоката на Пеевски Александър Ангелов. За това имам автентични доказателства. Дали сега това стои, аз не мога да знам. Ако някой иска да разрови нещата, да ходи да ги рови. Две-три лихтенщайнски кантори държат цялата тайна.

И още:

В периода 2012-2014 г. Вие още сте тандем с Пеевски. Тогава голяма част от обществените поръчки се печелят от фирми, близки до него. Как става това?

Ами, питайте Борисов! Как всички негови кметове са подписали договори с „Водстрой“? Какво е „Водстрой“? Това бяха два продънени самосвала. Това е една пощенска кутия за кражби“.

Днес Делян Пеевски отговори с „писмо до медиите“ (отново определени медии) на интервюто (Блиц го анонсира с „Първо в Блиц“, а Пик – с „Първо в Пик“). Развивайки тезата на медиите си: думите на Василев са елементарни внушения на Прокопиев, Радан Кънев и Костов (закъде без тях). И завършва с опровержение на думите, че е „младият син на полка“ на кръга „Монтерей“: „През 90-те години на българския преход аз съм бил още ученик“.

А Борисов? Борисов упорито мълчи. Няма дори неглижиращи фрази ала „две каки си говорят“, с която избяга от коментарите за „Яневагейт“ или „махленска свада“, с която подмина стрелбата по Митьо Очите в Слънчев бряг, вкарала Очите в болница, а бодигарда му – в гроба. Нищо.

Впрочем, преди дни bTV интервюира Митьо Очите в болницата и той каза, че не знае защо са го простреляли с пет куршума – просто отишъл да хапне в заведението, спорът бил за паркоместа, какви ти „наркоместа“… Интервю, полезно с две неща. Първо за телевизията, бидейки коментар директно от извора, което залепя зрители за екрана и вдига рейтинг. И второ, за публиката, доколкото отваря очите и на слепия, че от такива фигури няма какво откровено и достоверно да чуеш – някои пазят омертата до гроб.

Казаното от Цветан Василев за Борисов и Пеевски звучи толкова достоверно и така пасва на върволица „основателни подозрения“ от последните години, че ако премиерът го отрече с лека ръка, би заприличал на Митьо Очите в онова интервю. Никой няма да му повярва.

Това не променя правосъдния риск за него. Той остава, общо взето, минимален – както доказа разследването за „Ало, Ваньо“, проверката за „Яневагейт“ и т.н.

Призивите за разследване на твърденията в интервюто на Василев са санитарна необходимост. Те дойдоха първо от бившия правосъден министър Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев. Дори да има неистини, защото Василев съвсем не е чиста монета, те трябва да бъдат развенчани, нали.

Но ако казаното от банкера е истина, разследването е обречено в аванс. Кой би могъл да даде категорични доказателства за 10-те процента на Борисов в „Булгартабак“, освен ДАНС и прокуратурата? Които съучастваха в кражбата на КТБ, оркестрирани с Пеевски и задкулисието, скрито зад широкия му гръб. Агенцията подчинена лично на Борисов (в момента), а прокуратурата – с недосегаемост, конституционно гарантирана от партия ГЕРБ на Борисов, ДПС и другите.

Но електоралният риск за Борисов остава. Той, за разлика от Митьо Очите, се явява на избори.

Борисов с лекота осъди Волен Сидеров за клевета заради няколко бомбастични твърдения по негов адрес от 2013 г., когато не беше на власт. Интересно е дали ще съди Василев сега, когато е на власт. Все пак тогава има риск да се окаже, че банкерът се е застраховал с доказателства за казаното.

http://ureport.bg/