Над 11 000 самоубийци за последните 10 години

Водещата причина за самоубийствата у нас са конфликтите в семейството - над 40% от случаите. На второ място са психичните проблеми, следват тежкото финансово състояние и несподелената любов.

Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г., сочи статистика на НСИ, предоставена на БТА.

Самоубилите се мъже са 8626, а жените - 3020. Това показва, че нежният пол  близо три пъти по-рядко посяга към умишлено отнемане на живот.

Най-много самоубийства у нас са извършени през 2000 г. - 1383, а най-малко през миналата година - 859. Тези цифри сочат, че икономическата криза не е основна причина, поради която българите посягат на живота си, е мнението на експертите.

Водещата причина за самоубийствата у нас са конфликтите в семейството - над 40% от случаите. На второ място са психичните проблеми, следват тежкото финансово състояние, несподелената любов, нежеланата бременност, затруднения в работата, конфликти с учители и др.

Близо 75% от самоубийствата у нас се извършват от българи,  а 14% от роми, сочат дан­ните на НСИ. През миналата година най-възрастният човек, който се е самоубил у нас, е бил на 97 години, а най-младият - на 8 години, уточняват експертите.

Според тях за всеки четвърти българин има опасност да развие някакво психично заболяване,което се дължи на всекидневния стрес, на който са подложени хората през последните години. Всеки ден едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват, показва статистиката на НСИ.

У нас едва 5-6% от българите с влошено психично здраве търсят помощ от професионалисти по психично здраве, докато в Европа този показател е 15-20%.

Самоубийствата в цял свят се увеличават

През последните 50 години процентът на самоубийствата в световен мащаб се е увеличил с 60%,сочи доклад на СЗО, посветен на Световния ден за превенция на самоубийствата - 10 септември.

Според доклада всяка година около 1 млн. души по света се самоубиват - или на всеки  40 секунди на планетата един човек умишлено отнема живота си.

Според доклада на СЗО опитите за самоубийство в световен мащаб са 20 пъти повече от реализираните самоубийства.

И по света, както и у нас, процентът на самоубийствата сред мъжете е почти двойно повече, отколкото сред жените.

Психичните разстройства, депресиите, злоупотребата с наркотици и алкохол са основен рисков фактор за самоубийствата в световен мащаб, сочи докладът на СЗО.

На глобално ниво трябва да се повиши информираността сред хората, че умишленото посягане на живота е предотвратима причина за преждевременната смърт, а правителствата трябва да разработят политически рамки за национални стратегии за превенция на самоубийствата, препоръчва докладът на СЗО.

Webcafe.bg