Над 1500 преписки на Специализираната прокуратура са “тайни”. Сред тях са такива с голям обществен интерес

Написано от BIRD.bg

https://bird.bg/prb-secrets/

На обновения сайт на българската прокуратура има една не много видима секция, в която адвокати, журналисти, граждани и всеки заинтересован може да прави справки за движението на определено досъдебно производство или проверка, стига да знае номера на прокурорската преписка. Tака е на теория. На практика обаче се оказва, че много преписки по разследвания с висок обществен интерес са умишлено скрити от обществото, в разрез с уж прокламираната „политика на прозрачност“ от новия шеф на ПРБ Иван Гешев. БРРД автоматизира извличането на информация за всички преписки на Специализираната прокуратура за периода от 2012 до 2020 г. и установи, че над 1500 преписки 11800 или 13% са скрити.

При справка за налична преписка резултатът обикновено изглежда така:

В конкретния случай това е проверката относно концесията на “Юлен”, разпоредена лично от Цацаров през 2018, в разгара на анти-правителствените протести по повод апетитите за застрояване на Национален Парк Пирин. Постановлението за прекратяване само по себе си остава мистерия, доколкото Прокуратурата отказва да го предостави дори на самите сигналоподатели от “Зелено Движение”. Тази наглост не е изолиран случай. Тук можете да видите позицията на Борислав Сандов по повод на този отказ. Наблюдаващият прокурор по тази преписка беше лично Румяна Арнаудова, говорителката на Цацаров. Оказва се обаче, че скоро след идването на Гешев на власт Арнаудова е сменена, с лична резолюция на новия Главен. Името на новия наблюдаващ прокурор се пази в тайна. Именно той (тя?) е и човекът, който прекратява преписката през август 2020, в разгара на протестите срещу Гешев и Борисов.

Освен това, обърнете внимание на структурата на тази т.нар. справка. Показва се само последното развитие по преписката, но не и какво се е случвало назад във времето, за да се стигне до този резултат. Иначе казано, човек трябва едва ли не всяка седмица да проверява какво се случва, че и да си прави скрийншотове на моментното състояние на преписката. Така например, ако впоследствие по преписката има друго развитие (възлагане на ревизии на НАП, например) – то при следващата проверка ще се вижда само това ново развитие и нищо преди това. За сравнение, в деловодните системи на съдилищата във всеки един момент може да се види движението и развитието на делото в цялост и пълнота – от внасянето му в съда до постановяването на
решение/присъда.

Нещо повече – по този начин се прикрива дали и колко дълго прокуратурата е бездействала по дадена преписка, ако например „отгоре“ са спуснати указания казуса да се сложи „на трупчета“. Понеже се вижда само последното действие по преписката във всеки един момент, не може да се разбере колко време е изминало между две или повече процесуално-следствени действия. Понякога това време се измерва в месеци, но понякога, както BIRD е имал възможност да се убеди – в години!

Скрити преписки от голям обществен интерес

Ето как изглежда резултатът, ако въведем номера на друга преписка по друг казус с висок обществен интерес. Става дума за проверката относно кюлчетата и пачките на Борисов, водена от небезизвестната Боряна Бецова, както и от колегите ѝ Вихра Попхристова и Ивайло Петров. Информация за пр.пр. 10019/ 2020 г. я няма, все едно преписката не съществува.

Преписката 10019/ 2020 г. не се открива, но точно този номер беше съобщен от Боряна Бецова в кореспонденция с журналистите от Биволъ.

И тук веднага възниква въпросът – защо трябва тази информация да се крие?! Към днешна дата ние вече знаем печалния резултат – производството беше спряно със смешни мотиви. А именно, че не намерили кой бил правил снимките, че не било ясно дали това не е постановка (точно както твърди Борисов, разбира се) и че не е ясно дали кюлчетата и пачките били истински. Въпреки ясно видимите серийни номера на някои от тях. При все това, ако самата прокуратура не беше благоволила да оповести тази оскъдна информация, ние така и никога нямаше да научим какво се случва с преписката! Да не говорим, че прокуратурата упорито отказва да публикува и самото постановление.

Да повторим – преписката безспорно съществува и резултат по нея безспорно има. Защо обаче той не е видим на сайта на прокуратурата? Да не би да е с „гриф секретно“ или гриф „национална сигурност“? Всъщност причината се оказа много по-тривиална, според източници на BIRD. Когато има „указания отгоре“ дадена преписка да се пази в тайна, пред номера на преписката умишлено се слага “space”, или празен интервал. Така за външно-достъпния потребителски интерфейс (през сайта на ПРБ) тази преписка остава изцяло невидима. Тези елементарни байганьовски трикове поразително напомнят за корупционната кирилица, използвана от редица държавни учреждения, за която първи писаха БИВОЛЪ и BIRD. Нещо повече – такива плитки хитрини и обиди към интелигентността на българските граждани допълнително ерозират и без това ниското доверие в прокуратурата, което от години гравитира под 10%.

Ето списък на някои от най-шумните преписки от голям обществен интерес, които прокуратурата укрива:

  • “Шпионажът” на Николай Малинов 1373/2019 Специализирана Прокуратура (СП)
  • „Предизборното ОПГ“ на Николай Димитров, кмет на Несебър 2112/2019 СП
  • Разследването срещу Любена Петрова, Петьо Еврото и другите „джуджета“ от скандала „Осемте Джуджета“ 10308/2020 Софийска Градска Прокуратура (СГП)
  • Разследването на системата за случайно разпределение на делата в съда, гръмко определена от Гешев като „коронавирус в съдебната система“  8547/2020 СГП
  • Разследването срещу Атанас Бобоков 20/2020 СП
  • Показният разстрел на Иво Стаменов от НАП, останал неразрешен и до днес 28491/2017 СГП
  • Отравянето на Емилиян Гебрев 7107/2015 СГП

Същевременно прокуратурата през 2020 година изобилно (но и силно избирателно) публикуваше на сайта си протоколи от разпити, СРС-та (вкл. и такива, в които се подслушва Президента) и какво ли още не. Но само и единствено по адрес на „нарочените“ за лоши олигарси, журналисти, депутати и прочее “врагове на народа” (т.е. на Гешев/Борисов). И се публикуваха само и единствено „доказателства“, които подпомагат обвинителната теза на държавното обвинение. 

Тук светлината в тунела е, че буквално преди дни Наказателната Колегия на Върховния Касационен Съд образува тълкувателно дело по именно тези въпроси – законово допустимо ли е такова разгласяване на материали от разследването, вкл. и когато самото разгласяване е престъпление? Особено ярък пример в това отношение бяха разгласените СРС-та, с които бе подслушван Президента. BIRD припомня, че в тази връзка Прокуратурата беше сезирана против своя вожд още през лятото на 2020 (от Демократична България) – именно с данни за извършено престъпление. И до ден-днешен няма никакво движение и нито едно извършено процесуално-следствено действие по този сигнал.  

Над 1500 тайни преписки на Специализираната прокуратура

В крайна сметка, BIRD използва методите на журналистиката на данните, за да извлече от сайта на Прокуратурата информацията за преписките от двете най-важни прокуратури: Софийска Градска и Специализирана прокуратура. Създадохме информационна система, в която всеки може да провери колко преписки са водени по години, колко от тях са засекретени, и какъв е статуса на явните преписки. Ето първите резултати от анализа:

Преписки на Специализирана прокуратура по години:

Или общо 13,7% от преписките на спецпрокурорите се оказват засекретени. Данните за 2021 г. се променят динамично и също могат да бъдат видяни в системата, като се обновяват периодично. Търсачката позволява също да се филтрират резултатите по статуса на преписката  Прекратени | Отказ да се образува ДП | Удължаване на срока | Очакват се материали | Обвинителен акт | Пратена в ДАНС | Пратена в КОНПИ и т.н.

Инструментът на БРРД позволява да се проследят и промените в преписките от февруари т.г нататък. В началната страница на търсачката се виждат последните 50 преписки при които има данни за промяна в техния статус. Промените във всяка отделна преписка могат да се видят като се последва линка с номера и годината на преписката. Тук може да се види пример с преписка на СП, която е променяна 3 пъти за последния месец. Актуализацията на промените се извършва веднъж седмично.

При използването на търсачката използвайте следните ключови филтри, които могат да се комбинират:

@prepiska за номер на преписка. Например @prepiska 10308 за преписката “Седемте Джуджета”. Резултатът ще включва и преписки от други прокуратура и години, затова трябва да се добави и годината, както и прокуратурата, за да попаднете на точната преписка.

@year за година на преписката например @year 2020 ще върне само резултати за 2020 г.; @prepiska 10308 @year 2020 ще покаже само преписките с този номер за тази година, но за всички налични прокуратури.

@prokuratura ограничава търсенето до дадена прокуратура. Например @prokuratura Специализирана прокуратура ще върне всички преписки на Специализирана и Апелативна специализирана прокуратура. За да изключите Апелативна от търсенето въведете пред ключовата дума знака минус ето така: @prokuratura -Апелативна специализирана прокуратура

Търсенето в свободен текст в резултатите за преписката се въвежда преди филтрите. Например това търсене ще върне всички тайни преписки на Специализирана прокуратура: Не е намерен резултат @prokuratura -Апелативна специализирана прокуратура