НАИСТИНА ЗЛАТНО ИСКАНЕ КЪМ ПОЛИТИЦИТЕ

Grigor Lilov
 
**** И настъпване на огромни интереси за милиарди от нашия финансов министър **** Кои се крият зад "Дънди"-то, но от нашата страна на Атлантика и по на изток от нас? И един много доверен човек на ДПС и Ахмед Доган.
.
Повишение на концесионните такси, които държавата събира от фирмите, експлоатиращи природни богатства, може да донесе повече приходи за бюджета и да компенсира някои данъчни облекчения за бизнеса. Това днес настоятелно поиска от парламента финансовият министър Асен Василев.
Браво на финансовия министър!
.
"В момента от добива на всички подземни богатства държавата получава малко над 100 млн. лв. годишно. "Дънди Прешъс" например годишно изнася с рудния си концентрат 12 тона злато, което се оценява на 740 млн. долара. В същото време отчислява концесионна годишна такса само от 26 млн. лв.", посочи Василев.
.
Проблемът е от много и много години. За първи път сега се поставя на такова равнище - един от върховете на изпълнителната власт в държавата.
Трудно искане, понеже дори в правителството негови колеги са против. Трудно искане, понеже от него ще се разбере доколко депутатите от всички партии са "златни" или не.
.
В тази връзка пускам един мой пост точно отпреди две години за това кои в действителност са Дънди Прешъс" и какво се крие зад тях.
Кристоф Дидие, който съм дал на скрийншотовете, е ключов фактор в Дънди-то.
Той всъщност се казва Кристоф Дидие Бомбле, но фамилията му въобще не се споменава у нас, защото тогава по справка чрез нея изскачат свързаните с него фирми.
Той е удобния чужденец за всякакви "западни" инвестиции - например дори фигурира и в ръководството на "Данон". Господи - изпълнителен директор в рудодобива и същевременно бос на млеконадой и млекопреработка!!!! В свързаните с него фирми изплуват маса руски граждани - и етнически руснаци, и чеченци, и татари и т.н. , което виждате на скрийншотовете.
Самият той освен у нас се се води собственик и/или управител на компании в Русия. Връзката е ясна. И затова "чуждото" Дънди, което държи "нашето "Дънди", работи само в де-факто руски колонии: Армения, Сърбия, България, Намибия и никъде другаде по света.
Във връзка с действителните собственици е интересен и въпросът кой държи апортните вноски в капитала. Например "Дъндито" се води собственик на добива в Крумовград, ама апортната вноска, която е основна в капиталау е свързана с олигарха Николай Вълконов - бивш мултак и супер доверено лице на ДПС и Ахмед Доган. Използван е и още един способ за скрит контрол върху компанията - акции с дивидент, но без право на глас в решенията и така да се каже, пълнокръвни с дивидент и пълния контрол
Постът ми, излязъл точно преди две години - на 1 септември 2019 г.

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/2355751707874088

 

Официално от властите:
ПОНЕ 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА СРЕЩУ 76 МИЛИОНА ДОЛАРА
Справката е от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства. Става дума за добиваното злато у нас: по 8 тона средно за периода 2014-2016 и по 9 тона средно за 2017-2018.
Общо около 42 тона - 1 милион и 350 хиляди тройунции. Средната борсова цена на златото е около 1500 долара за тройунция. Става дума за 2 милиарда долара!
Държавата е получила за този период приходи от концесионни такси от:
2014 г. - 26,31 млн. лв.;
2015 г. - 25,86 млн. лв.;
2016 г. - 25,25 млн. лв.;
2017 г. - 27,76 млн. лв.;
2018 г. - 27,96 млн. лв.
Това прави около 76 милиона долара приходи от концесии за тези години срещу 2 милиарда - стойност на извлеченото злато. Хм, това прави един много, ама много жалък процент
При това в действителност не са само двата милиарда долара, защото освен злато в тези находища се добива и сребро, и мед.
Добивът се осъществява от компаниите “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, “Дънди Прешъс Металс Крумовград”, “Асарел - Медет” в Панагюрище и “Горубсо - Кърджали”.
WHO IS WHO
За част от изброените компании и без обяснения е ясно и се знае "who is who" (кой кой е).
"Who is who" за българските "Дънди"-та е по-сложно.
Официално "Дънди" е канадска компания, която се представя за такава у нас, вкл. и от изредилите се на държавното кормило най-различни власти от най-различни партии. Тя е част от империята на канадския милиардер Нед Гудман
Всъщност "Дънди" е холдингова структура за инвестиции (Dynamic Funds, Beutel, Dundee Wealth, Goodman & Company и др.) Инвестициите са от пенсионни фондове до имоти, от финансови дружества до рудни находища.
А сега внимание!
С мините се занимава Dundee Precious Metals Inc, в което пряко и косвено собственоста на милиардерската холдингова компания е 20% (само една пета част.)
Но дори и това дружество не е собственик на нашенските "Дънди"-та.
Те са притежание на други лица.
Това сочи и финансовият отчет на големия концерн. Давам една от съответните му страници с дъщерните дружества, в които нашенските "Дънди"-та не фигурират.
Низове от офшорки
Защото „Дънди прешъс металс Челопеч“ – концесионер на най-голямата златна мина в България, е свързан с две офшорни компании от остров Кюрасао: Dundee Precious Curacao GP B.V. и Dundee Precious Curacao LP B.V.
Във връзка с нашето и островните Дъндита изскача още една офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови: Vatrin Investment Ltd. Забележете, че тя не вече не носи името "Дънди". Регистрирана е чрез друга фирма на същите острови - TMF (B.V.I.) Ltd в Тортола.
Зад тази поредна островно офшорна фирма се крие още една фирма - холандски ... кооператив (!). Защо кооператив? Защото при определени условия акционерите в холандските кооперативи не плащат данък върху дивидента, който получават. Зад тези коландски хм, кооператори, пък наднича един "Челопеч", регистриран също в Холандия, оттам се отива в Дания и т.н., и т.н.
И въобще последният да затвори вратата. За този, последния, ровенето е мъчително дълго и сложно, но пък и затова е направена и тази толкова служна и увъртяна структура. Все пак става дума за по-специален финансов актив - злато.
Аз ще ви демонстрирам обаче по-простичко разните схеми. С информация за свързаните лица (виж снимките). Само за две от тях, за да не товаря поста с безброй снимки. Изводите ги оставам на вас.
Ще отбележа още един детайл - българските "Дънди"-та са част от структура, която работи в следните държави: Намибия (Африка), България, Сърбия, Армения.
Давам и една справка за продажбите - измерващи се с милиарди левове и печалбите - също милиард за периода до 2017 г. (напълно коректни и проверени данни за 2018 още нямам, затова и не ги пускам) на основното нашенско Дънди.
фейсбук