Най-високата язовирна стена в САЩ пред преливане, евакуират населението (видео)

Десетки хиляди жители на Северна Калифорния са евакуирани заради опасност от преливане на най-голямата язовирна стена в САЩ - тази на язовир Оровил. Това поставя под заплаха най-високата стена в САЩ, чието разрушение би отприщило води от порядъка на кубически километри върху съседния град Оровил и близките градове долу, съобщи Los Angeles Times.

Длъжностните лица заявиха, че ще използват торби с камъни, за да се опитат да запълнят дупката в главата на аварийния преливник, което може да намали нивото на водата в язовирното езеро Оровил и облекчи напрежението в преливника.

Аварийният преливник не е използван от времето на строителството на язовира през 1968 г. Той представлява необлицовано корито, обрасло с дървета и храсти, които бяха спешно почистени.

Властите подчертаха, че ситуацията остава опасна и призоваха жителите в района на поречието на река Федър да се евакуират на по-високи места.

От Националната метеорологична служба първоначално заявиха, че се очаква аварийният преливник на язовир Оровил да се разруши около 17:45, местно време, което може да предизвика "неконтролирано изтичане на водите от язовира Оровил".

Едно "неконтролирано изтичане" през насипна стена означава почти сигурното й разрушаване. Водите в язовира Оровил, заради обилните валежи приближават максимума на обема му, който е около 4.4 кубични километра.

За да се забави ерозията на аварийния преливник, служителите на Държавния департамент на водните ресурси взеха решение да се удвои притока на вода по главния преливник до 2 800 кубични метра в секунда. Това драстично ще намали притока на вода, постъпваща през аварийния преливник до 5 см, заяви служител на департамента.

Всъщност проблемите на язовира започнаха в четвъртък, когато се отвори и започна да расте огромна дупка в основния преливник.

http://offnews.bg