Най-голямата банка в Швейцария започна проверка на руснаци

Клиентите трябва да представят копие от паспорта в страната на пребиваване или вида жителство в Швейцария

 

Швейцарската банка UBS - най-голямата в страната и в световния топ 50, започна масови проверки на клиентите си от руски произход, съобщи РИА Новости. Банката иска от собствениците на сметки от Русия документи, които потвърждават статута им на пребиваване в Швейцария, продължава агенцията, позовавайки се на писмо, което банката разпраща до клиентите си. 

UBS информира, че си запазва правото да блокира сметки от 6 май нататък. Дотогава клиентите трябва да представят копие от паспорта в страната на пребиваване или вида жителство в Швейцария. 

Както следва от писмото, банката смята да прочисти базата си от санкционирани руснаци. Проверката е във връзка с мерките, въведени от Федералния съвет на Швейцария по отношение на Русия, се казва в документа. 

UBS придоби в понеделник Сredit Suisse, която се славеше като любимата банка на руските олигарси и държеше преди началото на войната над 30 милиарда долара на руски богаташи. Сredit Suisse затъна на фона на банковата криза в САЩ и само за януари от нея бяха изтеглени 100 млрд. долара. 

https://www.segabg.com/category-economy/nay-golyamata-banka-shveycariya-...