Намаляват нарушение на авера на Борисов - Георги Самуилов - с 11 659 334 лева

Намаляват нарушение на авера на Борисов - Георги Самуилов - с 11 659 334 леваСкандал за 12 милиона лева гърми в митниците, изнесен на показ от вестник „19 минути”. В редакцията на вестника чрез куриер се получава писмо от митничар, придружено от експертна оценка и документи. „Митница Пловдив е установила задължения за два данъчни склада на ИНСА ойл ООД на обща стойност 12 362 376 лева. В издадения в тази връзка ревизионен акт се констатира едно генерално нарушение, от което произтичат задълженията за доплащане на акциз: продажба на дизелово гориво като тежко гориво за отопление.

Скандал за 12 милиона лева гърми в митниците, изнесен на показ от вестник „19 минути”. В редакцията на вестника чрез куриер се получава писмо от митничар, придружено от експертна оценка и документи.

Към него има и списък с имената на хората, до които е адресиран апелът за изяснявне на истината по най-голямата афера в историята на митниците. Между получателите са над 50 висши политици – министри и депутати, а също магистрати, известни журналисти от пресата, телевизията, радиото и електронните медии.

Наред с документите, присъства и експертна оценка. Тя гласи следното: “Митница Пловдив е установила задължения за два данъчни склада на ИНСА ойл ООД на обща стойност 12 362 376 лева. В издадения в тази връзка ревизионен акт се констатира едно генерално нарушение, от което произтичат задълженията за доплащане на акциз: продажба на дизелово гориво като тежко гориво за отопление. Съответно акцизната ставка за тежко гориво е многократно по-ниска от акцизната ставка за дизеловото гориво. Разликата за разглеждания период е съответно 30 лева за 1000 литра за тежкото гориво за отопление и 600 лева за 1000 литра за моторното гориво. Иначе казано, разликата е 20 пъти.

От системните нарушения е получено общо задължение в размер 12 362 376, с които е ощетена държавната хазна.

Ревизионният акт е обжалван и по него се е произнесъл директорът на Агенция Митници. С неговото решение безспорно установеното нарушение от 12 367 376 лева е намалено на 703 042 лева.

Така размерът на намалението е 11 659 334 лева. В решението обаче липсва каквато и да било аргументация на каква точно база директорът е намалил дължимия акциз. В решението са взети и са разгледани доставките само към четири купувача, по които е констатирано, че се дължи акциз. Остава напълно неясно по каква причина не са разгледани другите над 20 случая, упоменати в акта”.

За съжаление законът ни забранява да публикуваме самите документи, с които разполагаме, но които са получили всички отговорни лица в България. Експертната оценка е издадена на базата на тези документи.

В нея се изразява и недоумение защо за казуса не са сезирани правоохранителните органи. Най-малкото за разследване е документна измама, сочат юристи.

В придружаващото документите писмо се споменава и за натиск, осъществяван върху митничарите, сигнали за който са стигнали и до прокуратурата. Не е известно да има движение и по този казус.

Обърнахме се за коментар към директора на Агенция Митници Ваньо Танов, за да изясним случая с намаляването на един акт с невероятните 11 659 334 лева. Пресаташето му поиска писмено да се запознае с нашите питания и да очакваме неговия коментар. Естествено, ще го публикуваме в момента, в който го получим.

Проучване в Пловдив и неговата митница обаче ни показа, че историята отдавна е известна в професионалните кръгове. С нея вече се занимава и Легия Антимафия.

Дълг на всеки гражданин според законите на нашата държава е, когато му стане известна подобна информация, да сезира компетентните органи, което ние и правим.

Разследването продължава в следващия брой на „Супер 19’” идния понеделник, пише още в. „Супер 19 минути”.

Afera.bg припомня, че покрай скандала между Лукойл, Валентин Златев и Борисов, и Митниците, лъсна информацията, която първа и едиствена публикува afera.bg, че зад атаката срещу Лукойл се крият апетити на друга фирма, свързана с гориво, близка до кръга „Котараците” и Бойко Борисов. Още тогава изнесохме, че войната Златев - Борисов не е никакъв театър.

Разкритието на вестник „19 минути” разтваря завесата кой всъщност „не е равен като всички пред закона” и защо Митниците бяха така ожесточени към Валентин Златев за сметка на Георги Самуилов.

Afera.bg