НАП проверява руска петролна компания със загуби в България и печалби в офшорни сметки

От няколко месеца Националната агенция за приходите (НАП) проверява голяма руска петролна компания, оперираща и в България, която през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната.

Това съобщава Дневник, като се позовава на изказване на директора на НАП Румен Спецов пред румънския вестник Libertatea.

Спецов разказва, че около компанията има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че трупат печалби в Швейцария или офшорни компании. Той обаче отказва да назове името на руската компания.

Според Дневник най-вероятно става въпрос за “Лукойл”.

В интервю за Свободна Европа през юни бившият служебен министър на финансите Асен Василев каза, че през годините корпоративният данък, който е плащала компанията “Лукойл” в България е бил около нулата.

“Една от задачите, които се работят в НАП в момента, е да се види трансферното ценообразуване. За Вашите зрители, това е, когато купуваш стока в чужбина и тя ти се признае като разход в страната, дали тя е купена на пазарна себестойност. Особено, ако е между свързани лица”, каза Василев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.