Народни и статистически игри КОРОНАВОЙНАТА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ

Grigor Lilov

 

Ако някой не схваща, ще натъртя - от година насам България е в истинска война. И я губи.
По официални данни България е на седмо място в света по мъртви от короначумата - 2153 на милион население (досега един човек на всеки 464 от населението).
Всъщност мястото й е 5-то, защото 1 и 3 се заемат от две малки територии с по тридесетина хиляди население.
Преди нас световната статистика се води от Чехия с 2628 мъртви на милион, Унгария - с 2517, Босна и Хрецеговина - с 2341 и Черна гора - с 2237.
Да, обаче България е направила 4,13 пъти по-малко тестове от Чехия спрямо броя на населението. И съответно е отчела 3 пъти по-малко заболели. Петото ни място по смъртност не кореспондира с другите показатели - спрямо изпреварилите ни държави имаме много по-малко тестове и по-малко регистрирани заболели, но далеч по-висока смъртност от тях.
Ако резюмираме: борбата с епидемията у нас е най-безрезултатна в Европа и една от най-лошите в света. Всъщност сме и с най-високата неофициална смъртност, понеже на родната територия не живеят повече от 6 млн. души, макар че се водят 6.9 милиона. При този показател смъртността вече ще е 2478 души на милион, а не 2153 или ще е 1 на всеки 403 човека. Досега...
От друга страна данните за свръхсмъртността стресират - дори по официалната статистика. За миналата година НСИ отчита нетипично нарастване на смъртността с 17 000 души спрямо показателят от предишни години. При НОИ пенсионерите намаляват с почти 24 000 души, което също е изключително рязък брой.
.
Преди повече от година време - на 12 март 2020 г. пуснах пост
ИЗПУСНАТА ЛИ Е ВЕЧЕ СИТУАЦИЯТА ИЛИ ДА?
В него наред със световната прогноза за пандемията направих и прогноза за България
(цитат от поста)
"Да видим българските мащаби в ОПТИМИСТИЧНИЯ ВАРИАНТ!
Население - 6.6 милиона души (за разлика от родната статистика на толкова ни сочи СЗО)
Следователно ще имаме:
******** около 4.5 милиона заразени
******** около 900 000 (близо милион!!!!), нуждаещи се от специализирани здравни грижи и болнични легла с респираторни уредби. (базов сценарий - от приетите в болница около 50 000 ще умрат, негативен - 100 000, песимистичен – не ми се говори)"
 
.
Тогава - преди година и месец четящите тук тотално ми се подиграха - и за прогнозата за света, и за тази за България.
Сега пандемията навърши първата си година (предстоят още няколко години) и равносметката у нас е почти 15 000 мъртви у нас (1 човек на 352) до вчера по официални, а според мен лъжливи държавни данни. И както посочих - не(обяснима) смъртност от 17 000 за мин. г. според НСИ и 24 000 души според статистиката на НОИ само за пенсионерите.
Сравнително оптимистичните, розови варианти към края на пандемията сочат за България поне 1 мъртъв на всеки сто човека и около десетина инвалидизирани за цял живот. За реалистични и песимистични сценарии: стотици хиляди мъртви (един на 30 човека и дори по-малко), и сега, както преди в онзи брадясъл пост, въобще не ми се анализира публично и на всеослушание.
.
Каква е действителната ситуация в страната, ще ви го каже всеки, който има близък или познат, спипан от Короната.
Места в болниците няма! Неофициално спешният прием вече е при сатурации под 80% при условие, че под 91% необходимостта от болнично лечение е наложителна.
Интензивните отделения са препълнени. "Бърза помощ" се чака часове и часове наред - от една страна спешните екипи не смогват, от друга - и да смогнат, няма къде да откарат за прием човека.
Хиляди болни се самолекуват по домовете, защото нямат друга възможност, макар че спешно трябва да бъдат приети в болничните заведения. Тези от тях, които не прескочат трапа, няма да бъдат отчетени от статистиката за Короначумата и отчасти ще ги отчетат в статистиката за свръхсмъртността.
.
И на този фон милиони от този народ гласуваха за партиите, от които нито една не направи здравето и живота на нацията основен въпрос на предизборните си кампания, на предизборните си програми, а редица видни фигури от тях въобще отричаха пандемията и смъртоносните опасности, които носи.
А и сега, както се вижда, пандемията не е основният въпрос в дневния ред на политическите ни елити.
Обратното - в името на наближаващия летен туристически сезон (сега вървят международните договаряния) и приходите на икономиката карантинните мерки стремително се разхлабват. Цената, която ще платим, ще се види през май и юни.
Пир по време на чума - това е. Но каквото повикало - такова се обадило.
В края на краищата всеки народ си заслужава не само управниците, но и съдбата си.
 
Фейсбук