Народът избра своя похитител Борисов и така се обрече на гибел.

Ilian Vassilev

Приятел, който работи от ранна утрин до късна вечер, (има фирма, от тези частници, които ги имаше и преди 1989 година) мрачно споделя, че все е виждал кражби, но такъв грабеж не е виждал. Познава почти всички едновремешни "тарикати" бизнесмени от соца, които по сегашните стандарти са за пример. Познава и другия свят на лесно изкарващите пари. Слушах го и си казах, че България трябва да мине през чистилище, през социални трусове, ако иска да оцелее, за да се оттърси от гюбрето и кармата на номенклатурните хитреци.
Да, трябва да има политическа криза след криза, докато не се оправим. Защото при сегашните схеми на управление и управленци няма оцеляване - нито индивидуално, нито групово.
Изобщо не е въпросът за идеологиите, за леви и десни политики.
Защото преди политиките идва справедливостта. Ако един процент от населението притежава 40 процента от новосъздаденото богатство няма как обществото да остане в състояние на мир и покой. Като решим въпроса за базисната справедливост и махнем задушаващата примка на корупцията и кражбите, тогава ще говорим за дясно и ляво, за консервативно и либерално, за патриоти и комсополити.
Да, имахме до скоро отдушник - емиграцията. И тя постоянно генерира нови поколения разочаровани, макар и по-малко като бройка. Бъдете сигурни, че и сегашните "нови" ще тръгнат.
Проблемът е какво остава след тях?
Та този мой познат споделя - никой не иска да работи вече. И е прав. Тези с бизнеса през държавата няма да отидат да бачкат във фирми като неговата. Най-вероятно ще се включат в някаква схема с дрога, с контрабанда, с кражба на ДДС, или корупционни поръчки с публични средства, които превърнаха партиите в организирани групи за колективно забогатяване. Ще живеят от "удар" до "удар", от "проект" до "проект", от избори на избори...
Народът избра своя похитител Борисов и така се обрече на гибел.
Хайде си помислете, поне един път, трезво.
Кой политик у нас и на какво равнище може да осигури чадър над схеми като частните граници на Росенец и на Капитан Андреево. Никой освен Бойко Борисов нямаше тази власт. Да, във схемите са посветени депутатите му от Хасково, прокурори, МВР и специални служби /ДАНС/, но без него нищо не става. Не може да бъде човек под него, защото накрая сигналите стигат до него и той няма как да остави да се разпределят огромни потоци без негово участие. Дневната "заработка" е около милион евро?! като се отчитат по 30 хиляди лева /всички цифри са примерни, но не толкова/.
Не случайно същата тази ОПГ активира и ИТН и ДПС и ГЕРБ за да свалят предишното правителство. Сега нещата си текат по старата схема., макар че мащабите са по-малки, но пак са стряскащи. За годините на управление на ББ само от Капитан Андреево границата са усвоени над милиард и половина евро.
Та казвате полицаите ползват дрога и пият - защо да не го правят, след като с дрога им плащат за да ги закрилят. И началниците са им в схемата. Полицаите работят повече за задкулисието, отколкото за държавата. Единственото, което се иска от тях е да пазят властта и да бият протестиращите.
И кой разпъва чадър над тези схеми и сега ви поднасят поредната Гешева партенка, че проблемът бил в законите, демек да правим нови закони и комисии? Истината, че сегашните закони са си ОК, ако някой ги изпълняваше и вкарваше в затвора провинилите се.
И тъй като няма как да оправдаят бездействието си от прокуратурата ви омайват, че кривата ракета е в законите.
Гледам в София някакви под 30 години момченца без грам стаж карат свръхскъпи коли за много стотици хиляди евро. Онзи ден видях едно скъпо Ауди да спира и един "барнат" момък нещо да си разменят със "случаен" минувач.
Няма да легализират марихуаната, защото ще загубят всички по веригата на нелегалното разпространение на трева. Тази тема ми е близка защото тревата помага за много болести включително при Алцхаймер. Но ще сте престъпници ако понечите да я набавите за болния. В този “бизнес” се въртят стотици милиони. Легализират ли го - отива на пазара - търсене предлагане и никаква нужда от чадъри и протекция.
Завършвам - с думите на приятеля ми - цял живот ходех с кеф на работа, защото всеки ден изпълнявахме поръчки и виждах смисъл. Сега ме карат да плащам ток по 860 лева за МВтч, и нямам никакъв шанс да се добера до еврофондови средства за да си намаля енергийната сметка. Сметни го, щом "посредниците" ше ми вземат минимум 30 процента за услугата. Имам нужда от работници, давам добри пари - няма. Никой не иска да работи, само да харчи.
Правителство ще има защото има едни 12 милиарда лева за усвояване от тези ОПГ.
Огледайте се около Борисов, около Пеевски, около другите вождове - преяли с власт и от корупция политици.
От тях ли очаквате възраждането на България?
Как да кажем на младите, че този, на тарикатите път за успех не е техния, че трябва да се трудите, да бъдете честни, да преуспеете? Ще станем за смях и с право.
От време на време ще ви пуснат някой клоун като Копейката да ви забавлява за да не забелязвате колко дълбоко сме затънали.
Една вечер с един приятел.
От тези, които предпочетоха да останат нормални.
За това не искам социален мир, не искам компромиси. Искам чистилище.