Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващите

Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващитеМестни избори - 2011 ще се запомнят с една дума: НАТИСК, а може би да я заменим и със СТРАХ и ако прибавим към тази комбинация и парите, изхарчени от управляващите от ГЕРБ за застъпници и т.н. гласуващи вероятно срещу шумолящи хартийки „доброволци“, преоткрили синия цвят на двайсетолевките и синия откраднат от една синя партия цвят, картината ще е почти пълна с уговорката, че и други политически сили плащаха за гласове.

Тази „вълшебна“ смес е печелившата комбинация и на президентските, и на местните избори.

Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващитеТам, където има власт, много пари и много пиар, нещата се случват почти сигурно. Малко силови методи изпод тезгяха също като по времето на разцвета на мутрите също се оказа, че не са излишни, само където сега не толкова мутрите, а разни държавни или общински органи и институции, свързани с данъци, хигиена, храни и т.н. имаха тежката дума, ако примерно не си сложил зад витрината на магазинчето плаката на мутрата на поредния кандидат за власт от управляващите подобно на едновремешните стикери за охраняван обект?!!

Разбира се, на някои бизнесмени им е било обяснено - кой трябва да бъде подкрепян „доброволно“ и къде примерно да бъдат сложени плакати, билбордове и на кого трябва да се откаже. А на ония по-упоритите като примерно Георги Иванов от „Партия за хората от народа“ пък „неизвестни“ лица, обичащи рап или нещо такова, му помогнали на билбордовете, закрепени върху негова собственост на една централна улица да изчезнат съдрани с ножове, защото как може да се пишат на такова централно място по бургаска улица лозунги от рода на: „Никога повече ГЕРБ в Бургас!“

Дори Барозу не каза една лоша дума за ГЕРБ, а той какво, да не би да е по-голям от ЕК или от ония добре подготвени еврозащитници, които дойдоха в България да усвоят опита на Дянков за затягане на колана с по няколко дупки наведнъж като челен европейски опит...

Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващите„Независим кандидат за Балчик свалил плакати и билбордове по „нареждане отгоре". Бизнесмени отказват дарения за други партии, освен за управляващата. Билбордове, „уронващи" престижа на премиера и кандидата му за президент, изчезват или са нарязани от „симпатизанти". Социологически агенции не смеят да се изкажат с друга прогноза, освен че Плевнелиев е абсолютният фаворит, не смеят и да питат другаде освен в големите градове, където е силата на ГЕРБ и където естествено е по-богатото население и бизнес.

 В ситуацията на предстоящите избори никой не смее да се изказва по болни въпроси, макар че от това може да зависи бъдещето на бизнеса му, или на каузата му, или на гражданската му организация, или пък личната му сигурност.

Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващитеИзпитах го от опит. Работя и за пресклуба на София прес. За 10 дни бяха отказани 9 пресконференции по болни теми, свързани и с това управление, и с вдигането на цените, и с неразбориите по действащи нови наредби, и с предстоящи съкращения в държавни предприятия, и с недомислия в закони, приети от мнозинството. Мотивите за отказите от изява пред медиите или за отлагане бяха едни и същи - не е удобен моментът преди изборите, въпреки че преди това същите хора, които отказваха - едни с ентусиазъм, други след кратко убеждаване, се съгласяваха да споделят проблемите, тезите и убежденията си. При отказите повечето, както казах, се оправдаха със ситуацията около изборите. И тежката обстановка. Или пък с директно признание, че са им се обадили, откъдето трябва сега да не се изявяват. И те са се съобразили.

И защо ли. Предимно от страх.“

За това пише Велислав Русев  във www.vevesti.com

Дори и бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю сподели пред една национална медия:

Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващите„Смятам, че има безпрецедентно количество политическо сплашване, което в момента се случва – що се отнася до предстоящите избори. Чувам това от много хора, които познавам и смятам, че е много важно. Осъзнавам, че много от нещата, които се публикуват в медиите, се плащат от политическите партии и се пускат като новини. Това е сериозен проблем, който нарушава журналистическата етика. Едно е да плащаш за реклама, но друго е да плащаш за новини. Надявам се хората да разберат, че това не са журналистически статии, а се плащат от полититиците.“

Нека да припомним, че страха сред хората, които имат нещо да изгубят след изборите не е нещо ново, но никога не е бил толкова тотален...

А и още един факт е за отбелязване, че никога преди политическа партия не е разполагала с такава голяма партийна субсидия от държавата, както ГЕРБ?!

Само за 2010 и 2011 г. ГЕРБ разполага с 38 774 284 лева субсидия?!

Ненапразно при тяхното управление бившият чл.27 (1) е променен и вместо субсидията да е в размер на 2 на сто от минималната работна заплата за страната, е коригиран на 5 на сто от минималната работна заплата за страната?!

Натиск, страх и парична отплата за глас в полза на управляващитеСкандално с 30 хиляди лв. за всеки избран депутат бе вдигната държавната субсидия за партиите за 2011 г. в сравнение с това, което са взели миналата година. Това показва справка на Министерството на финансите. Увеличението е до сумата, гласувана от тройната коалиция през 2009 г. Малко преди изборите БСП предложи увеличение на парите за формациите в парламента до 12 лв. на глас на година (5% от минималната работна заплата).

Идвайки на власт, ГЕРБ заяви, че кризата е в големи размери и предложи намаление с 15% на годишната субсидия за партиите. Всичко това влезе в преходните и заключителните разпоредби на Закона за политическите партии. Така вместо планираните 50,5 млн. лв. всички парламентарни и две извънпарламентарни формации взеха общо 42,9 млн. лв. през 2010 г. Никой никъде не спомена, че с приключването на годината приключва и ангажиментът на партиите да участват солидарно в намалението на разходите заради антикризисните мерки, които да свият разходите си за пропаганда и агитация. При гласуването на бюджета за 2011 г. подобна мярка не бе предложена нито от управляващите, нито от опозицията. Всички се готвеха за избори...

ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ

(Обн., ДВ, бр. 28 от 1.04.2005 г., в сила от 1.04.2005 г., изм. и доп., бр. 102 от 20.12.2005 г., изм., бр. 17 от 24.02.2006 г., в сила от 1.05.2000 г., изм. и доп., бр. 73 от 5.09.2006 г., изм., бр. 59 от 20.07.2007 г., в сила от 1.03.2008 г., доп., бр. 78 от 28.09.2007 г., изм. и доп., бр. 6 от 23.01.2009 г., доп., бр. 54 от 16.07.2010 г., в сила от 16.07.2010 г., изм., бр. 99 от 17.12.2010 г., в сила от 1.01.2011 г., изм. и доп., бр. 9 от 28.01.2011 г.)

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., бр. 6 от 2009 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.

(2) Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.

пари партия(3) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция по ал. 1, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. При липса на коалиционно споразумение или промяна на членския състав на парламентарните групи на политическите партии или коалициите, образувани в резултат на последните парламентарни избори, държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка.

Чл. 26. Държавна субсидия се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.

Димитър НиколовЧл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., бр. 6 от 2009 г., бр. 99 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и коалиции, се определя ежегодно в закона за държавния бюджет на Република България в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори, като за един получен глас се предвижда субсидия в размер 5 на сто от минималната работна заплата за страната, определена към 30 септември на предходната година.

(2) Начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите.

Чл. 28. (1) Всяка политическа партия получава своята част от годишната държавна субсидия на четири части, платими съответно до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година.

(2) Получената държавна субсидия не може да се предоставя за обезпечение на вземания на трети лица“.

Агитация гербЗнаете ли какво може да се направи примерно само с част от тези милиони, които като позволена сума за президентските и местните избори са 10 милиона общо, а над тях има поне още минимум 10 милиона за усвояване под най-разнообразна форма на балони, бонбони лукчета, картички, билбордове, лъскави брошури като на кметовете на Варна и Бургас, за комици от най-различен калибър за хапка и пийка и вероятно за по някой застъпник поне по два на секция, които даряват своето застъпничство напълно „доброволно“ по стотина лева за Бог да прости българската демокрация...

Предизборната кампания на ГЕРБ през 2009 г. е излязла според тях общо 826 387,64 лева. Надявам се това да са точните цифри, но и се съмнявам основателно, заради много неща, но ще посоча поне едно конкретно. И това при нулева държавна субсидия, а при над 38 млн. лв. за последните две години, колко ли ще е?!!

Примерно в отчета на ПП ГЕРБ е посочена скромната цифра от 33 512,50 лв., които са дадени за социологически проучвания и за плащане на застъпници едновременно, а сега има 36 социологически и пиар агенции работещи с договор за ГЕРБ?!!                                                     През 2009 г. само във 2-ри избирателен район  Бургас има  684 СИК (секционни избирателни комисии), като обикновено почти всяка партия, да не говорим за ГЕРБ имаха поне по двама застъпници, на които вероятно платиха поне по 50 – 100 лв. на човек. Или ако допуснем, че ГЕРБ са имали около 1368 застъпника, това прави поне 136 800 лева само за един избирателен район, а те в България са били 32 избирателни района. Нали разбирате защо не трябва да се вярва на подобни цифри?! ГЕРБ би трябвало да платят само на застъпниците си около над 3 млн. лева за парламентарните избори, а те горките имали общо 826 387, 64 лв. разходи всичко?!  Тази традиция се спазва и в другите политически партии в България, но нейсе...

Няколко дни преди местните избори в Бургас най-много билбордове и политическа агитация имаха ГЕРБ и кандидатът за кмет Димитър Николов. Изхарчените по време на кметския му мандат около 800 млн.лева бюджет и евросредства, както и ежедневната пиар дейност на 11 платени с общински пари пиар специалисти, както и средствата, за които се говори, че се били изхарчени в размер на около 60 хил. лв. месечно за няколко електронни и печатни приятелски медии за отразяване на събития от живота на община Бургас не бяха явно достатъчно и се наложи да се изхарчат допълнително стотици хиляди за политическа реклама на т.нар. „успешен“ кмет на Бургас?!

Спомняте си, че бяхме писали в „Под лупа“ през май т.г. за това как бургаският рекламен бизнес беше прецакан от управниците на общината от ГЕРБ начело с Димитър Николов.

От 01.04.2011 г. според подписан протокол с областна агенция „Пътна инфраструктура“-Бургас в ръцете на община Бургас премина за стопанисване участък от път І-6 отсечката Ветрен-Бургас, който е всъщност първокласен републикански път Е 773.

В този участък има 50 билборда (или както чиновниците ги наричат рекламно-информационни елементи  РИЕ– бел. автора), за които досега се събираха такси от областна агенция „Пътна инфраструктура“-Бургас. 10 от тези РИЕ тип“Пиза“ са разположени в частни парцели.

Досега рекламните агенции за външна реклама са заплащали около 680 лв. годишно на областна агенция „Пътна инфраструктура“-Бургас без да се отчита факторът за една страна или две страни и това се е сторило на общинските ни управници, че е в пъти по- ниско от общинските такси и трябва да повярваме, че точно за това е поискано стопанисването на този участък от община Бургас, но нека се попитаме дали това стопанисване не означава поддържане на пътя с елементите му-банкети, канавки, дренажи, изкърпване, снегопочистване, пътни знаци, маркировка, мантинели и т.н. Да точно така е...

Най-нагло не е питан за подобно решение общинският съвет?! А това би трябвало да е задължително.

Всичко беше планирано предизборно и то точно касаещо билбордовете на външната реклама, за които фирмите плащаха в пъти по-малко. По-детайлното разглеждане на таблиците в докладната записка на зам.-кмета Красимир Стойчев показа една уловка, че таксата примерно за 12 кв. м реклама е по 10 лв., но на квадратен метър или това са 120 лв. за една страна от РИЕ „Пиза“ или 240 лв. месечно за две страни реклама или 2 880 лв. за година?!

Ха сега сравнете 680 лв. годишно, които се плащаха на областна агенция „Пътна инфраструктура“-Бургас и 2 880 лв. годишно... Разликата от 2 200 лв. или 4,24 пъти в повече се покрива от джоба на бургаски бизнесмен, занимаващ се с външна реклама?! Което правеше наемането на тези билбордове абсолютно трудно и недостъпно за джоба на бургаският търговец желаещ да рекламира, но не и за бургаските политици от ГЕРБ, а именно Димитър Николов във време на избори. И ето той цъфна на един такъв мегабилборд на входа към родният му кв.Ветрен скръстил ръчички в стиснати юмручета, сякаш искаше да ни покаже, че едвам се удържа да не грабне останалите парички от общинския бюджет и да почне да поставя пак турски павета и асфалт на халост...                                                             И това ми била грижа за бургаския бизнес от управниците на ГЕРБ?! Направо ГЕНОЦИД!

Не останаха назад и БСП и нейният кандидат за кмет Павел Маринов, който лъсна също на мегабилборд над колелото до ВХТИ на входа на Бургас и откъде пари, другари?!

Откъде пари за лъскав офис в центъра на Бургас, за екип от 7-8 сътрудника, който беше нает поне два месеца и половина преди изборите?! То не бяха телевизионни изяви, плакати, флайери, платени публикации във вестниците и електронните сайтове.

Нека припомним, един факт който показва всъщност колко пари гълтат едни президентски и месни избори.

При позволената от закона обща сума от 10 млн. лева на партия, БСП изхарчи своята държавна субсидия, която за последните години е 14 520 478 лв. и поиска кредит от 2 млн. лв. от банки, но банките познаваха явно добре Закона за политическите партии  и чл.28 (2) от него, която гласи: „Получената държавна субсидия не може да се предоставя за обезпечение на вземания на трети лица“ и отказаха подобна гаранция.

„Банки отказали заем на БСП срещу държавна субсидия

Няколко банки отказали заем на БСП срещу гаранция държавна субсидия, която партията получава. Това съобщи Сергей Станишев на пресконференция, на която присъстваха кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин и генералният секретар на Партията на европейските социалисти Филип Кордери. "Банките не вярват на това правителство, въпреки че на три месеца получаваме субсидия", коментира лидерът на БСП.

До края на седмицата БСП се надядва да получи кредит от 2 млн. лв., с които ще финансира предизборната си кампания. Червените ще ипотекират партийните си централи във Варна, Шумен, Стара Загора и Пловдив. Срокът за погасяване на кредита ще е юни 2013 г. От БСП твръдят, че ще покриват заема с парите от държавната субсидия, които са 7,8 млн. лв. на година.“

Ето я част от загадката, която излиза на светло, от която се разбира, че БСП пръска поне 12 млн. лева за избори 2011 г., отделно даренията и личните капитали, като на всички е ясно, че с оная заявена мижава заплатка от 600 лв. месечно за директора на „Супер Бургас“ няма как да наемеш лъскав офис и да се киприш по билбордове за десетки хиляди левове.

Хората на Волен Сидеров уж се стискат през тази изборна кампания и уж нямали пари, а цъфнаха и те и вожда им на сума ти билбордове като бившите си приятели от ОФ или както беше там точно НФСБ.

Държавната субсидия за ПП „Атака“ от 2005 г. до сега е някъде около 15 млн. лв. според някои бивши вече нейни депутати, но за 2010 и 2011 г. сумарно държавната субсидия е немалка – 8 925 945 лв.?!

Ето ги част от вашите пари хора. Чрез държавната субсидия за партиите, която за 2010 г. е 42 944 333 лв., а за 2011 г. е 50 500 000 лв. или общо за двете години е 93 444 333 лв. и още над 35 млн. отишли пряко и само за организацията и провеждането на избори 2011, както и чрез знайни и незнайни източници за финансиране в нашата страна за избори са изхарчени толкова пари, колкото бюджета на община Бургас за една цяла година.

Но какво са тези около 130 млн. лв. спрямо милиардите, които ще се разпределят през следващите четири години?! Те са една добра инвестиция за управляващите от ГЕРБ зареяни в изборната си мечта за 3 в 1 – президент, премиер и местна власт в повечето големи населени места. Ето защо преди изборите, а и след тях ще има натиск и страх, но не и демокрация. Това е ГЕРБ... Това е илюстрацията на Бай Ганьо прави избори...

Ето как Алеко Константинов описа това в „Изборен закон“:

„Чл. 29. Щом се свърши гласоподаванието, председателят на бюрото, без да чете бюлетините, обявява за избрани посочените предварително лица и принуждава въоръжените избиратели да подпишат благодарствена телеграма за дадената свобода на изборите. Телеграмите се подават от името на всичките избиратели в околията.

Б е л е ж к а. Бюлетините, освен действителните, се пазят в окръжната постоянна комисия до проверяванието на избора.

Чл. 30. Ако във време на гласуванието не успеят да арестуват всички разсъждающи, арестуванието може да се продължи и след гласуванието. Рязанието на уши се предоставя на околийските началници, а за стреляние върху жените изпращат се най-храбрите офицери.

Чл. 31. Правилността на изборите може да оспорва само министърът на вътрешните дела.“

Беше ли уместно вътрешен министър да бъде шеф на предизборен щаб?! Уместно ли е бивши агенти на ДС, които са поставени на висши държавни постове и разполагат с огромен властови ресурс, да се впуснат в изборните борби като кандидат-кметове и може ли една такава „изборна“ борба да бъде честна?

Георги ИВАНОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.