На българските политици не им пука да правят политиката си от Москва, да лобират открито в полза на Кремъл и да преминават всички мислими и немислими граници на благоразумието и на предателството на националния интерес

Ilian Vassilev

Ето ви резултат от посещението на Решетников. По реакциите можете да разберете не само с кого се срещал, но и какви са новите постулати на руската външна политика.
Всичко е премислено. Не Сидеров, а заместник председателя на Парламента дава интервю за известия.ру. Това разбира се не е "музика по желание", а съгласувана и координирана операция. Първо, за да придаде институционалност на внушението, че силите които стоят зад излизането от НАТО и придвижването към неутралност са значителни, представени в Парламента и част от коалицията, която управлява!?! Ако Явор Нотев беше зам пред от АТака, извън правителствената формула, никой нямаше да му обърне внимание. 
На практика това унищожава "прозападната фасада" на Бойковата коалиция., защото "коалиционен партньор" пряко взривява основата на вътрешната и външна политика на България, като я подчинява на Кремъл.
Второ, Нотев можеше и да обяви от София смяната на посоката и радикализацията на проруската позиция на Атака, както и ожесточената конкуренция от Воля за парите на Кремъл, принудиха Нотев и Сидеров да избързат. Ако не сте разбрали - Москва каза, че финансово е обезпечила кампанията си, но парите няма да стигнат за всички. И сега се надпреварват презглава.
Трето, излизането на България от НАТО и ЕС /нещата за БГ са взаимосвързани" разбира се не е следствия на някакъв конкретен и пълноценен проект от Русия за алтернативност, но надгражда и усилва нервираността на бг политическата класа, че ЕС може да им спре еврофондовете. Сидеров и Нотев не са глупаци, те знаят че Москва не може да предложи нищо значимо като алтернатива на ЕС и НАТО. Идеята, че можем да останем в ЕС и извън НАТО е за психиатрия.
Но всичко това ви дава контекста на битката за геополитическото бъдеще на България. И като гледам пейзаха на съпротивата не съм окуражен. За това няма действие,което да се предприеме и което да е "в повече".
Следват рестарт на АЕЦ "Белене". За това пиша отделно. 
Важното е, че на българските политици не им пука да правят политиката си от Москва, да лобират открито в полза на Кремъл и да преминават всички мислими и немислими граници на благоразумието и на предателството на националния интерес. Те просто не функционират като част от българската нация.

Фейсбук