На мен лично безопасността на летците е по-важна от суетата на няколко "началника", които през всичките тези години настояваха че има смисъл да се поддържат тези самолети,

Ilian Vasilev

Загубата на пилот и машина няма как да не бъде оценена като извънредно произшествие, което изисква безпощаден анализ и изводи, които да предотвратят следващо събитие.
Шефът на авиобазата нещо започна да ни се кара че задаваме въпроси и свързваме инцидента с пропуснатите години за обвновяване на техника, въоръжение и средства на водене на самолетите.
Отказът да се приземят самолетите и да продължава да се лети на тях, което е напълно нормална и логична процедура, докато се изяснят причините за катастрофата, е престъпна упоритост, само защото през всички тези години имаше хора, които настояваха че съветските самолети са си ОК и така отлагаха модернизацията на армията.
А те не са ОК и е абсурдна тезата, че няма нови и стари самолети, а само годни и негодни за летене, защото нивото на безопасност и бойните качества на самолетите в новите машини са на светлинни години пред старите МИГ-29. Все едно да сравняваш безопасността на Жигули и съвременна кола.
Ако не е така защо няма елементарни системи за идентификация на местолокацията на черните им кутии, нямат Джи Пи Ес и толкова време не могат да открият ни самолет, ни черна кутия?
Ами системите за предупреждение за неизправности, за избягване на опасности от сблъсък с земя, вода, летящ обект, за визуализация при полети в нощни условия, изобщо системи които пазят самолета и пилота и т.н.
Джи Пи Есът /под вода има други специални тракери/ например е критично важен, особено за бързото откриване и евентуалната спасителна акция? Това може да отговаря на някакви формални критерии за годност, но не и за безопасност.
Защо не е сработил катапулта в автоматичен режим при настъпването на аварийна ситуация? И има ли такъв? Макар че и да сработи като няма Джи Пи ЕС тракер пак сме в същия капан, но поне шансовете са по-големи..
Тези въпроси могат да продължат - и пак настоявам за пълно и цялостно разследване, за комисията и доклад, и до изясняване на причините за катастрофата да приземим МИГ-29. След като не знаем какво е станало, има вероятност то да се повтори. На мен лично безопасността на летците е по-важна от суетата на няколко "началника", които през всичките тези години настояваха че има смисъл да се поддържат тези самолети, да плащаме стотици милиони за да поддържаме илюзията, че имаме боеспособна авиация, годни боеприпаси, вместо да обявяват на всеослушание голата истина.
Хайде сравнете безопасността на новите самолети Ф-16 и МИГ-29 и тогава обяснявайте че имало само годни и негодни за летене самолети. Защото един "годен" самолет катастрофира и загубихме летец и за това всички по веригата носят отговорност и политици и военни, а не обществото което има право да задава въпроси и да търси отговори.
Пилотите искали да летят, нормално. Но отговорността е на ръководителите им. Ами нали пилотите на МИГовете, също бяха използвани за да се препятства модернизацията. Решението да летят или не, не може да бъде тяхно.
Да, катастрофи стават и ще стават. И пилоти ще умират. Но преди това трябва да им дадем шанс да оцелеят, което зависи от нашите решения - да изберем кои да вземат важните решения от наше име.
Нямаше да напиша този пост, ако не бяха се опитали да ми се карат от екрана и то човек, който трябваше да бъде смирен.
 
Фейсбук