На микробизнеса се натрапват услуги и разходи, от които няма никаква нужда и полза

Остра критика към "лобистко законотворчество" против интересите на малкия бизнес в Бюджетната комисия на парламента отправи днес сутринта председателят на УС на #АИКБВасил Велев от ефира на предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР (след 9:05 мин. в приложения аудиозапис). Визираният от него Проектозакон за счетоводството, както и целият пакет с данъчни закони, не бе подкрепен на експертно ниво и ще бъде разглеждан обстойно в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 
"Проблемът на законопроекта е какво липсва в него - липсва промяна на практиката да се правят закони за приятели на важен депутат", подчерта Васил Велев. "Не виждаме единственото предложение, което направиха всички представителни работодателски организации за промяна на едни лобистки текстове, които са против европейските ценности и принципи ("Мисли първо за малкия"), против програмата на правителството за свеждане на регулациите до минимално изискуемите от европейското законодателство, против решението на Националния икономически съвет, против всички представители на малкия бизнес - и против здравия разум! Те са само в интерес на няколко алчни, мързеливи и посредствени одитори, които са срам за професията, но си имат лоби в парламента."
Васил Велев изтъкна, че българските норми за одит са четири пъти над изискуемите от европейското право - тоест, ние имаме 4 пъти по-рестриктивен закон в тази му част. Той алармира, че на микробизнеса се натрапват услуги и разходи, от които няма никаква нужда и полза. 
Аудиозапис с цялото интервю на адрес:
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2018/2709%20ММ.mp3