НЕК иска поскъпване на тока с 4% от Нова година

НЕК иска поскъпване на тока с 4% от Нова годинаИзвънредно увеличение на цената на ток с 4 на сто от януари. Това поиска Националната електрическа компания. Ако държавният енергиен регулатор не приеме искането, поскъпването ще остане за юли, но с повече.

Тази година НЕК приключва със 70 милиона лева печалба. Тя обаче идвала единствено от износа на по-скъп ток за съседните страни. А токът за ЧЕЗ, Е.ОН и EVN - респективно за домакинствата в България, се продавал на много голяма загуба. С този аргумент НЕК иска извънредно поскъпване още след Нова година, а не от първи юли.

„Ако цената на вътрешния пазар е такава, че НЕК не получава достатъчна печалба, а в момента ние продаваме на загуба, нормално е да падне печалбата ни и затова НЕК да иска компенсиране на обществения ангажимент”, коментира изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов.

От всеки мегават час ток за вътрешния пазар НЕК се оплака че губи 4 лева. За да си покрият загубите токът на едро трябва да поскъпне с 4,5 процента.

Държавният регулатор обаче не е съгласен с НЕК и най-вероятно ще отхвърли искането, коментира член на комисията.

Ако комисията отхвърли искането цените на тока на едро да се увеличат извънредно от януари, то следващото увеличение ще е чак през юли. Но с много по-голям процент. Най-вероятно между 10 и 15 процента.

btv.bg