Неразказани истории за стар - нов областен управител

Служебният кабинет назначи 14 нови областни управители на 8 февруари заради ...
Причината за смените на голяма част от областните управители в страната са "преглед на работата им, както и постъпили сигнали", обясниха от правителствената служба.

Целта е организацията и провеждането на честни и безпристрастни избори и там, където има съмнения за това са направени промени, уточниха от Министерски съвет.

Още след първото заседание на кабинета премиерът проф. Огнян Герджиков се закани, че за изборите ще бъдат сменени областните управители, които имат склонност да се "заиграват непочтено". Тогава той отбеляза, че ще бъдат назначени хора, на които има доверие.

 
Вероятно областният управител на Старозагорска област инж.Георги Ранов има доверието на премиера Герджиков, но историята от близкото минало за него едва ли поражда доверие. По-скоро тя има скандален привкус и е интересно, кой мотив за оставането на поста му е надделял в премиерската преценка ?!!
 

 

Ноември 2014 г. правителството на Борисов-2 назначава нов областен управител на Стара Загора. По направеното споразумение при съставянето на правителството, ГЕРБ отстъпва Стара Загора на Реформаторския блок. Новият областен управител е Георги Ранов. 

По онова време той е председател на оредялата СДС в Стара Загора, зам.-председател на областната структура на синята партия и член на Националния й съвет. От 2011 г. е и общински съветник в местния парламент.

Почти целия професионален път на инж.Ранов е свързан с "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2".  На парламентарните избори през 2014 г., Ранов е в листата на РБ на 7 място, неизбираемо от 27 МИР Стара Загора. За информация тогава влезе само Димитър Танев от ДБГ Казанлък. Ранов май е единствен член на СДС в Стара Загора, защото по онова време СДС-Ст. Загора е доста оредяло.

На изборите, Ранов получава само 621 гласа с преференции от цялата област по формулата на коалиционното споразумение на РБ, но той пое ангажименти към ГЕРБ и те го подкрепиха, може би защото Ранов е бивш служител на ТЕЦ 2 и на Мини Марица Изток и там е важната и благодатна връзката с тецовете.

Ето и малко "лични" истории от запознати, които добавят още интересни страни от житие -битие на един стар-нов областен политик като Ранов.Запознати твърдят, че Светла Славчева - счетоводител на областна управа преди около две години, се залюбва с областния Ранов, но след известно съжителство с него и след като тя се връща от майчинство и двамата се развеждат. Ранов й отпуска държавен ведомствен апартамент, и там заживяват двамата ... Дъщерята на Ранов от придишен брак работи и живее във Франция но според запознати, той подготвя да и продаде държавно жилище за което тя била подала молба.Разбира се, че това е  конфликт на интереси, но хляба и ножа са в негови ръце !!!

снимка ФБ

Нека припомним, че на местните избори през 2015 година след журналистическо разследване в цялата Старозагорска област се установи нeправомерно и незаконно извозване и съхранение на бюлетините за изборите всичко беше фотографирано, областната дирекция на МВР, прокуратурата, ДАНС и медиите бяха сезирани за нарушенията по закон, защото помещенията в които се съхраняват бюлетините се обявяват един месец преди самите избори, помещенията трябва да са обезопасени и охранявани от МВР, но ... В старозагорска област, бюлетините се извозваха с частни и партийни микробуси в Стара Загора, бюлетините бяха складирани в складовата база на частна фирма и охранявани от частна фирма, но съдебната система взе друго решение ...
Дали това е останало неизвестно за служебния премиер Герджиков, който добре знае как работи съдебната система в България ?! 

Местната организация на ВМРО сигнализираха на 18.10.2015 г, че в Стара Загора бюлетините за изборите за кметове и общински съветници са оставени на склад в частен имот, в който има рекламни материали на една политическа сила (ГЕРБ), а не както е било предвидено – в помещение, стопанисвано от общината.

По този повод ВМРО изпраща сигнал до Централната избирателна комисия, Общинската избирателна комисия в Стара Загора и до полицията във връзка с нарушение на правилата за изборите.

Кандидатът на ВМРО за кмет на Стара Загора Антон Андонов коментира, че явно става дума за готвени манипулации с изборните книжа, както се случи преди парламентарните избори през 2013 г. – т.нар. афера „Костинброд“, съобщиха от централата на ВМРО. В жалбата се казва, че е под съмнение безпристрастната подготовка на изборите на територията на община Стара Загора. Съществува възможност за опорочаване на вота на избирателите и манипулиране на изборния процес. ВМРО иска проверка и обяснение от отговорните лица, защо изборните бюлетини се съхраняват в склад на частна фирма.

В жалбата, подадена от областният председател на ВМРО Николинка Горова до Централната избирателна комисия, чрез ОИК и до началника на Първо районно управление „Полиция” в Стара Загора се казва: Нямаме обяснение защо доставените бюлетини за цялата област не са оставени на съхранение в зала „Христо Ботев“, където имахме информация, че ще се съхраняват, а са оставени в склад на частна фирма „Капачки РОС“ Стара Загора. Съгласно получените сведения в склада има много рекламни материали на ПП ГЕРБ. (http://starazagora.topnovini.bg )

Припомняме, че на 06.11.2016 г. две жалби за нарушение на Изборния кодекс са внесени в РИК-Стара Загора. Представители на ИК за издигане на ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент сигнализираха комисията за влияние върху избирателите и полагане на подписи в празни протоколи за резултати.

В СИК № 169 в старозагорското село Остра могила кметският наместник влияе непосредствено на избирателите като стои пред изборното помещение, използвайки служебното си положение за въздействие. Кметът на село Самуилово се намира непосредствено до входа на избирателната секция №190, с което пряко въздейства на избирателите, сочи жалбата.

В изборния ден  граждани видяха и как се полагат предварително подписи от членове на  СИК №75 в Стара Загора  върху непопълнени празни протоколи за отчитане на резултатите от избора. Все още РИК-Стара Загора не се е произнесла за преустановяване неправомерните действия на длъжностните лица, за да продължи нормалния и законен ред, съответстващ на Изборния кодекс.

Миналият вторник на 7 февруари, според информирани източници Георги Ранов е забелязан да влиза в сградата на МС, носейки две чанти, тип куфар, а в сряда на 8 февруари, на заседанието на МС, Ранов не беше сред освободените областни управители ?!

След прибирането си в Стара Загора според запознати, той е споделил пред свои близки, че всичко е наред и, че освен изборите на 26 март, ще организира и следващите избори, вероятно през октомври месец ?!!
От наши източници в МС, научихме, че вътре в МС, на среща с професор Герджиков, Ранов е разиграл абсолютен цирк отказал се е от Реформаторския блок и е заявил, че е бил притискан да стане негов член, а по-късно и губернатор, за да може да изпълнява специфични задачи.
Информацията, която Ранов е споделил, е предизвикала особен интерес и на срещата е бил повикан представител на ДАНС и според тези източници Ранов е поел ангажимент да даде информация за провеждане на обществени поръчки, сделки, поставени фирми и движение на парични потоци от държавни фирми в Старозагорска област към партийни централи и МС. Особен интерес е била информацията му за движението на средства от Марица Изток към София, и най-вече от държавната ТЕЦ 2.
Такива интересни и поучителни истории има с новите-стари областни управители, но грешката вече е отстранена ...
 
"Под лупа"
 
П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.