Нетаняху привика посланика на САЩ в ООН заради резолюция срещу Израел

Министър-председателят на Израел привика посланика на САЩ в ООН на фона на нарастващото недоволство заради резолюция срещу Израел, приета от ООН в петък.

Бенямин Нетаняху, който е и външен министър, предприе необичайна стъпка, като привика Дан Шапиро в кабинета си.

След приемането на резолюцията, наречена от Израел "срамен акт" на ООН, Нетаняху обяви, че ще предприеме ответни стъпки, за да гарантира, че страната му няма да бъде засегнтата от резолюцията, осъждаща строителството на израелски селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим.

На днешното заседание на израелското правителство Нетаняху каза, че израелските власти обмислят "план за действие" срещу ООН.

Той е извикал всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН, гласували в подкрепа на резолюцията.

Израел обвини и администрацията на американския президент Барак Обама, че стои зад създаването и приемнето на резолюцията. САЩ не използваха правото си на вето по време на гласуването на резолюцията, според която изграждането на израелски селища на Западния бряг е нарушение на международното право, а израелските селища в палестинските територии, окупирани през 1967 г., в това число и Източен Ерусалим, са незаконни.

Информацията, която имаме, не оставя съмнение, че администрацията на Обама я е инициирала, стои зад нея, координирала е работата и е настоявала да бъде приета, заяви Нетаняху и постави под въпрос "приятелството" на традиционния си съюзник САЩ.

http://offnews.bg/