Николай Ненчев пред Tribune.bg: Провокацията на Янев вече е на бюрото на генералния секретар на НАТО

БЗНС ще прати позиция до Държавния департамент на САЩ за случващото се у нас

Действията и думите на Стефан Янев се следят и докладват на ръководството на НАТО.

„Тази провокация от страна на нашия министър вече е на бюрото на генералния секретар Йенс Столтенберг. Допускам, че за поред път те изпадат в недоумение какво се случва в България“. Това каза в интервю за Tribune.bg Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. 

„Това говори за липсата на държавност, защото България по силата на конституцията е парламентарна република и тя е избрала своята ориентация. Когато министърът на отбраната говори едно, външният министър говори друго, а премиерът оспорва думите и твърди, че е лична позиция, която не касае кабинета е странно“, допълни той.

„Няма да забравя първата си среща в НАТО, когато в прав текст ме попитаха дали България ще изпълнява своите задължения към Алианса. Сега се чудя какво става след всички тези провокации и след тази фриволност на министъра, предполагам, че там има много сериозно напрежение“, допълни Ненчев по повод отиването на Янев при антинатовските демонстранти.

По думите му квотният принцип на правителството блокира дейността  още в зародиш на новото правителство.

 

Военният министър отиде да се ръкува с протестиращи срещу НАТО (ВИДЕО)

 

 

Ненчев отправи упрек към „демократите в дясно“ относно тяхното мълчание и липсата на критичност към случващото се у нас.

„Най-много ме безпокои, че не получих достатъчно ясен отговор на тази провокация от демократите в дясно, които сякаш се възрадваха на няколкото места, които получиха като областни управители“.

„Ние се намираме в политическа фрагментация, в ситуация, в която липсват ценности. Дори когато БСП беше на власт не си позволиха да заемат подобни позиции. Очаквам напрежение, но най-много ме безпокои липсата на последователност и откровен разговор с българското общество. Тези хора говорят едно с НАТО и ЕС, а в България, за да поддържат друг тип линия и да угодят на Русия и на своите благодетели, това е твърде опасно за националната сигурност и ориентацията ни. Може в един момент България да се окаже препъни камък и да бъде изоставена от глобалните решения и действия на НАТО, което е изключително опасно“.

БЗНС ще изпрати още четвъртък своя позиция до Държавния департамент на САЩ, за да информират за случващото се в нашата държава и конкретно отношението на американския послани

Николай Ненчев пред Tribune.bg: Провокацията на Янев вече е на бюрото на генералния секретар на НАТО | Мнения | Tribune.bg