Нинова остава лидер на БСП без битка със Зарков

След гласуването тя се оправда, че такова било решението на делегатите, а оставката била искрена

Със 165 делегатски гласа „За“ оставката на Корнелия Нинова беше отхвърлена на Конгреса на БСП.  415 се обявиха против, а 20 делегати се въздържаха. Така тя остава на поста, без да влиза в битка със съпартиеца си Крум Зарков, тъй като няма да бъде отворена процедурата за избор на нов лидер на БСП.

Както Tribune.bg писа преди дни, Нинова опита да си организира служебна победа като разпореди всички структури да агитират за гласуване против прекратяването на правомощията ѝ като председател на партията.

 

Нинова пробва да избегне сблъсък със Зарков, организира служебно оставане на лидерския пост

 

 

 

След гласуването Нинова се оправда, че такова било решението на делегатите, а оставката била искрена.

„Потвърдих оставката си когато я подадох, такова ми е било и намерението. Нито за момент не съм помисляла да я оттеглям, но по нашите правила делегатите трябваше да я констатират и вие видяхте, че те взеха решение да не я констатират. Имам си недостатъци, но страхът не е между тях“, заяви тя. 

„Всички контури, които очертах в политическия си доклад днес, бяха приети с огромно мнозинство. Това е важното за нас днес“, коментира новата стара лидерка. 

По думите ѝ готовността да чуе и противоположните мнения опровергава мненията, че е „диктатор“.

„Всеки има право на мнение, решенията в една истинска партия обаче се взимат с мнозинство“, каза Нинова, цитирана в БНТ.

По-рано претендентът за поста председател на БСП Крум Зарков определи като фарс евентуален подобен развой на събитията, а президентът на ПЕС Сергей Станишев го определи като „посмешище“.

На самия Конгрес едва четирима се изказаха срещу Нинова като един от тях беше именно Зарков:

„Спите ли дълбоко? Упоени ли сте вече достатъчно от това, което се случва от сутринта? Готови ли сте за последния удар? Сърцето на БСП са нейните симпатизанти и избиратели, но мозъкът ѝ са събралите се в залата делегати. Мозъкът е облъчван от сутринта с абсолютни нелепици. Провалът на изборите е представен като успех, защото сме в управлението на страната. Приеха ни по силата на парламентарната математика, но избирателите не ни приеха“, каза пред делегатите Зарков.

В негова подкрепа и провеждането на избори за нов лидер на БСП се обявиха Антон Кутев (бивш говорители на служебното правителство, назначено от Румен Радев) и евродепутата Петър Витанов.

Кутев определи изхода от вота във Фейсбук като „евтин цирк, който ще струва скъпо на всички“.  

Нинова остава лидер на БСП без битка със Зарков | Политика | Tribune.bg