Нова схема взриви българския ток до най-скъп в Европа

На днешната сесия на Българска (не)зависима енергийна борса беше приложена невиждана до сега схема, за 5 години от нейното съществуване, която изстреля цените на тока у нас за утре до №1 на целия континент. С повече от 25% по-скъп от №2 - Унгария, за утре, и рекордно скъп въобще за цялата 2020-та в България.

Ето как изглежда картинката у нас и в Европа, за утрешния 2-ри декември.

image

На графиката са показани също и средните дневни цени у нас за цялата 2020-та, за да се види, че утрешната цена е рекордно висока за тази година.

Как действа схемата? Отиваме на сайта на борсата и гледаме кривите на търсенето и предлагането, чието пресичане и определя цената и количеството, което се изтъргува, за конкретния час на утрешния ден. За по-добър преглед и прочит кликате с мишката върху снимките, ако трябва и втори път.

image

Горе в дясно на снимката виждаме, че датата е 2-ри декември 2020-та г., а часът е от 8:00 до 9:00 сутринта. На графиката е обявено, че трябва да видим ДВЕ КРИВИ - на търсенето (в кафяв цвят) и на предлагането (в син цвят). Но на практика виждаме само ЕДНА КРИВА. Тази на търсенето. Предлагане ... няма. Остава загадка, как е определена цената и продаденото количество, които виждате над рамката на графиката, когато няма пресичане на двете криви???

Смея да предполагам, че всички производители на ток в България утре наяма да работят, а тока който ние с вас ще ползваме ще е 100% внос и от там идва най-високата цена и липсата на кривата на предлагането???

Георги Котев

https://gikotev.blog.bg/drugi/2020/12/01/nova-shema-vzrivi-bylgarskiia-t...