Новият фронт на Путин

от Георги Готев | EURACTIV.com

Световните лидери осъдиха обявената от Путин мобилизация и заплахите за използване на ядрени оръжия като безразсъдно и неприлично дрънкане на оръжие. Тактиката на Путин е ясна: като анексира украински територии, той се надява, че Западът ще спре да помага на Украйна, страхувайки се от ядрен холокост.

Въпреки че Западът няма да признае фалшивите референдуми и анексията, Русия ще твърди, че Украйна не си връща окупираните територии, а атакува руска земя със западни оръжия и разузнаване. Оттам до Третата световна война има само крачка.

Но ескалацията на Путин не подобрява позицията му. Основната причина е, че с обявяването на частична мобилизация той отвори широк вътрешен фронт. Все още е рано да се каже, но Путин може да бъде победен точно на този вътрешен фронт.

Ние знаем малко за руското обществено мнение. Първите реакции на обявяването на мобилизацията са протести и масово заминаване на руски граждани в чужбина.

Снимки, споделени в социалните медии, показват, че страни като Грузия ще трябва да приемат много руски бежанци.

Путин не може да спечели тази война, защото дори патриотично настроените руснаци не разбират защо трябва да ходят да се бият в Украйна. Дори Путин да им каже, че това е война срещу Запада, който търси унищожението на Русия.

Ето защо Путин поиска от своите олигарси да създадат частни армии, които да имат право да набират служители сред осъдени престъпници. С такива хора не може да се спечели война, те ще станат пушечно месо.

Обратно, 300 000 руснаци, които ще бъдат мобилизирани, имат военен опит, те вече са служили наборна служба. Но вече видяхме, че руската армия не е „втората най-добра армия в света“. Някои казват, че сега тя е втората най-добра армия в Украйна.

Защо руснаците да се бият със Запада? Повечето руснаци харесват Запада заради високия жизнен стандарт и многото възможности, които предлага. Сега тези възможности са много по-стеснени за тях заради санкциите. Путин иска руснаците да обвинят Запада за санкциите. Но много руснаци обвиняват него. Колко са – ще видим.

Междувременно Путин има друга карта, която би искал да разиграе. Тази карта е зимата без руски газ и с главоломни сметки за енергия. Ако той успее да дестабилизира ЕС и да унижи неговите лидери, които да търсят мир при неговите условия в замяна на газ, той всъщност може да спечели тази война.

Затова е рано да се прогнозира какво ще е развитието, тъй като есента току-що започна. Но междувременно фронтът, който Путин отвори, може да се окаже решаващ. Борбата с Путин не е наша работа. Тя е на украинците, които той нападна. И на руснаците, чиито животи унищожава.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...