Новото служебно правителство пое управлението

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство.

снимки : кадри от nova.bg

Огнян Герджиков ще е служебен премиер

Служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването е Илко Семерджиев. Той е бил заместник-министър в няколко правителства, както и шеф на здравната каса.

БГНЕС

Служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната ще бъде Стефан Янев. Той е бригаден генерал от резерва.

БГНЕС

Третият вицепремиер - по европейските фондове е Малина Крумова, която досега беше в екипа на Томислав Дончев.

БГНЕС

Последният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 е кадърът на БСП Деница Златева.

БГНЕС

За служебен министър на вътрешните работи Радев се е спрял на Пламен Узунов. Той беше директор на областната дирекция на МВР в Пловдив.

БГНЕС

Финансите през следващите два месеца ще са поверени в ръцете на Кирил Ананиев. Той беше зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.

БГНЕС

Бившият зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев става служебен социален министър.

БГНЕС

Образованието ще бъде поверено на Николай Денков - той беше зам.-министър с този ресор в служебното правителство на проф. Георги Близнашки и във втория кабинет на Бойко Борисов.

БГНЕС

Служебен министър на външните работи става посланикът ни в Берлин и бивш шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов.

БГНЕС

Служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Христо Алексиев, който е зам. генерален директор на НКЖИ.

БГНЕС

Новият президент е избрал Мария Павлова за правосъден министър през следващите два месеца. Тя е следовател към Националната следствена служба .

Спас Попниколов ще бъде служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Енергетиката поема Николай Павлов, той е бил изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД.

БГНЕС

Икономиката ще е в ръцете на Теодор Седларски, деканът на Стопанския факултет на Софийския университет.

БГНЕС

Туризмът е поверен на Стела Балтова

БГНЕС

Служебен министър на околната среда и водите е Ирина Костова.

uacg.bg

За сектор Култура ще отговаря актьорът и режисьор Рашко Младенов.

БГНЕС

Служебен министър за младежта и спорта ще е Даниела Дашева.

 снимки :dariknews.bg

Служебният премиер обеща, че допуснатите грешки ще бъдат поправени

"Навремето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове". Това заяви новият служебен премиер на страната Огнян Герджиков на официалната церемония по встъпването си в длъжност. 

"Известно е, че главната задача на служебното правителство е да организира честни избори. През последните години се случват безобразия в предизборния процес, търговия с гласове. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде пресечена, или поне редуцирана", обеща той. 

Герджиков благодари на генерал Румен Радев за доверието и обеща, че "допуснатите грешки ще бъдат поправени".

"Думата служебно за мен значи "служене" – на народа и родината. Оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на такова служение", подчерта той.

"Под лупа" по nova.bg