Ново двайсе от Борисов за изтребителите

Ново двайсе от Борисов за изтребителите„Решението за закупуване на изтребители за българската армия няма да бъде нито политическо, нито финансово. Генералите, които летят на самолетите, накрая ще имат водеща дума - кой модел е най-добрият и трябва да се закупи“.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на авиошоуто „Небе за всички“ в авиобаза Крумово заедно с още над 15 000 посетители от цялата страна. Така той опроверга военния си министър Аню Ангелов, който преди време изрично обяви, че решението за изтребителите ще е политическо.

Така беше в Румъния и в другите бивши соц­страни, тъй като сделката ще е за най-малко 1 млрд. лева, а ако успеем при добро договаряне - може да разчитаме и на офсет от компанията-продавач.

По думите на Борисов модернизацията на армията ни ще бъде едва, когато оправим инфраструктурата и повишим доходите. Така или иначе обаче, Министерството на отбраната събира оферти за изтребители отпреди няколко месеца и няколко от фирмите вече са се отзовали.

В България лобирането за покупка на изтребители започна при правителството на Сакскобургготски.

Борисов добави, че едва когато стане крайно необходимо да закупим нови самолети заради членството в НАТО, едва тогава ще го направим, тъй като са много скъпи. Един самолет може да достигне цена над 100 000 евро, подчерта премиерът.

Министър-председателят е разгледал наличната авиобаза Крумово, били са му разяснени плюсовете и минусите на новите самолети, показани на авиофеста от чужди компании - американски, шведски, германски. Той се застоя най-много пред „Локхийд“ и модернизираните МиГ-29 ОВТ.

Нашите налични самолети не са малко - каза Борисов. Осигурили сме и повече летателни часове и самите летци сега са много по-доволни. Начинът, по който сме осигурили да идват и да тренират на авиобазата в Граф Игнатиево чужди въоръжени сили, както и на Шабла, дават възможност и на нашите летци да правят повече нальоти, като разходите и горивата се поемат от чужди военновъздушни сили.

Ние имаме добри хеликоптери, заяви още Борисов. Сега чакаме и кугърите, които сме платили, платили сме също и спартаните, каза премиерът. Той наблюдава с интерес ученията, при които спецчасти спасяваха пилоти, и хеликоптери, които гасяха пожари.

Докато траеше авио­шоуто, бе подписан договор с руската „РСК-МиГ“ за ремонт на нашите МиГ-29.

Webcafe.bg