Някаква част от протестния вот ще остане непредставена, защото ще отиде за партии, които няма да могат да преминат прага и тогава гласовете отиват за Статуквото

Най-накрая се говори за немислимото, невъзможното и се дава пример за прагматична политика. Съвместно управление с БСП възможно, само с ГЕРБ и ДПС не.
Проблемът е, че някаква част от протестния вот ще остане непредставена, защото ще отиде за партии, които няма да могат да преминат прага. И тогава гласовете отиват за Статуквото.
За това се правят предизборни коалиции. Слави няма да направи такава, стратегията му е да мълчи и да остави "легендата" за опозиционността му да отведе избирателите до изборните урни.
Другият проблем - липсата на начини за безопасно дистанционно гласуване предполага общ протест - сега. Да знаят избирателите, че ГЕРБ е партията на тарикатите.
Изобщо протестите до дупка до деня на изборите.
За това призовавам още веднъж за коалиции, като се включат представители на българските мюсюлмани, даде алтернатива за участие на ромите. Тези 120 хиляди гласа, които Лютви Местан получи на миналите избори, могат да имат огромно значение.
Ако ДБ не го направи, "Изправи се" да го направят.
Няма логика да си готов на общо управление с БСП (това с мандат на ДБ не е много реалистично, но е добро предизборно говорене и ориентир), и да не искаш да взаимодействаш с партии, които имат макар и недостатъчна за самостоятелно влизане, но важна електорална тежест. За да имаш силна преговорна позиция трябва ДБ да вземат над процентите на ДПС или при всички случаи да има предварително съгласувана позиция спрямо БСП. Иначе няма логика да очакваш БСП, която има два пъти повече гласове да се съгласи да играе ролята на младши партньор.
А това изисква друг тип "инклузивност" - включване на групи, които могат да останат непредставени. И най-вече ако "Изправи се" са "на кантар", направете предизборна коалиция, включете ги, тогава със сигурност ДПС ще остане последна партия в Парламента, а това значи много. Да не кажа всичко.