''Някой иска да ме изкара терорист'' - учтиви силоваци на гости на бащата на загинал на крайцера Москва

Дмитрий Шкребец е баща на наборния войник Егор Шкребец, който загина на борда на руския крайцер "Москва". Флагманът на Черноморския флот потъна, след като украинските въоръжени сили го удариха с ракети "Нептун". 

Мъжът, който не се отказва да търси истината за сина си, сега разказва, че е бил посетен от "хора от сериозна агенция", които са взели лаптопа му "за експертиза".

Дмитрий Шкребец разказа за това на страницата си в социалната мрежа "ВКонтакте".

По думите му служителите по сигурността, които са го посетили, му казали, че "от негово име са изпратени имейли до (чуждестранни) организации със заплахи за взривове".

"Някой иска да ме изкара терорист, бандит... И директно да попадна под разпоредбите на член 207 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Претекстът е абсурден. Дори аз се срамувам за тези сериозни, интелигентни и наистина учтиви хора, които трябваше да ме посетят заради такъв гаден фалшификат. На тръгване ми поднесоха съболезнования за загубата на сина ми, стиснахме си ръцете", пише Шкребец във "ВКонтакте".

 
 

Според него въпросните съобщения са били публикувани от потребител със скрит IP адрес. Бащата на загиналия моряк казва, че самият той не е изпращал никакви съобщения и на лаптопа му никога не е имало нищо подобно. Въпреки това сега Шкребец се опасява, че руските сили за сигурност могат да заведат наказателно дело срещу него, и твърди, че това може да е начин да му се запуши устата.

"Аз не мълча и няма да замълча. Това вероятно е най-важното нещо, за да мога да продължа напред. Ще продължа да търся истината за това кой е виновен, дали ще бъде наказан... От своя страна ще продължа да правя всичко възможно и няма да мълча", каза Шкребец в разговор с Настоящее време.

Трябва да се отбележи, че Шкребец и преди е критикувал ръководството на Черноморския флот и е обещавал да накаже отговорните за допускането на наборни войници да участват във войната с Украйна.

Крайцерът "Москва" потъна на 13 април. Украйна обяви, че корабът е бил ударен от ракети "Нептун", но руското военно ръководство упорито отрича това да е станало. Според версията на Москва на крайцера е избухнал пожар, в резултат на който са се взривили боеприпаси и крайцерът е потънал. Руските военни твърдят, че при "инцидента" има един загинал, а други 27 все още се водят безследно изчезнали. Твърди се, че 396 моряци са били спасени, а офицерите ще продължат да служат в Черноморския флот.

Не всички родители на загиналите руски моряци повярваха на официалната версия.

Според различни оценки екипажът на "Москва" е наброявал между 416 и 680 души. След потъването на кораба се разбра, че на него е имало и наборници. Руските военни изискват от родителите на загиналите да подпишат документи, че корабът е потънал в резултат на "катастрофа", а не в резултат на военни действия.

https://offnews.bg/sviat/niakoj-iska-da-me-izkara-terorist-uchtivi-silov...