Общинарят Бенчев давал пари на бандата на Митьо Очите, обискираха дома му /видео/

Специализираната прокуратура продължава следствените действия срещу престъпната група, действала в Бургас и областта. Извършени са претърсвания и изземвания в дома на заместник-председател на Общинския съвет в Бургас.

В момента той е с наложено полицейско задържане до 24 часа. Специализираната прокуратура преценява събраните доказателства за евентуалната му съпричастност към неутрализираната ОПГ и повдигането на обвинения.

 

Припомняме, зам.-председателят на бургаския общинския съвет Бенчо Бенчев, известен със скъпия си "Ролс Ройс", бе задържан с Димитър Желязков в Истанбул. Бенчев е председател на групата на БСП в общинския съвет.

 

От миналата година Бенчев е съдружник в "Аркус сигурност" - охранителната фирма на Желязков - Митьо Очите. Няма информация Бенчев да е подведен под отговорност за участие в престъпната група на Желязков.

 

Спецпрокуратурата даде извънреден брифинг, на който шефът й Иван Гешев разкри подробности за бандата на Митьо Очите и арестуваните политици от БСП и ДПС.

"Днес продължават претърсванията на адреси от лица от бандата на Димитър Желязков. Бяха претърсени и офиси на фирми, свързани със Желязков, който в момента се намира в затвор в Турция", коментира Гешев.

 

"Турските власти са предали задържаните на Министерството на вътрешните работи. Лидерът на организираната престъпна група на 3 август в 19.10 часа е минал границата от Гърция в Турция. Лицата са предадени на нашата страна, защото турските власти са преценили, че те представляват заплаха за националната им сигурност, след като се придвижват с човек, който е издирван от Интерпол", добави той.

"Димитър Желязков е преминал границата с кола, която е собственост на фирма на общинския съветник от БСП Бенчо Бенчев. Г-н Желязков не е бил регистриран в стаите в хотела, където беше задържан. Стаите са били на името на г-н Бенчев и още едно лице", уточни Иван Гешев.

 

"Има открити множество оръжия в дома на Бенчо Бенчев. В момента се проверява дали те са законни. Всички лица са задържани за 24 часа, които изтичат в края на днешния ден. Специализираната прокуратура ще прецени дали да ги разпита като свидетели", обясни шефът на спецпрокуратурата.

 

"В дома на Бенчо Бенчев е намерено тефтерче за черно счетоводство. Описвани са колко пари да се дават на лидера на престъпната група - Митьо Очите. Утре ще стане ясно какво ще се случи с Бенчо Бенчев. Възможно е да има ново досъдебно производство - за лично укривателство. Възможно е на лицето да се повдигнат и обвинения за пране на пари", заяви още той.

 

"Другият общински съветник Пейо Янков продължава да се укрива. След като беше арестуван Димитър Желязков, няма да има проблем да го заловим и него. Не е в негов интерес да продължава да се укрива", каза още Иван Гешев.

 

"Димитър Желязков не е страхлив и няма репутационен проблем с българското законодателство, така че нямам притеснение, че ще иска да остане в турски затвор и ще има дело за екстрадицията му", добави шефът на спецпрокуратурата.

 

"Ще направим всичко възможно, за да защитим свидетелите срещу престъпната група. В Бургас от години обстановката е притеснителна, но ние ще направим всичко възможно, за да я нормализираме. Ще се постараем максимално бързо да внесем делото в специализирания съд", уточни той.

 

"Това е доста сериозна организация, която излъчва много страх. Имат много широка мрежа от сътрудничество", увери Иван Гешев.