Ограниченията за пазаруване – чудо за ден и половина

Максим Караджов

 

На 11 ноември, сряда, здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, която изисква „магазините за хранителни стоки и аптеките да организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст само в часовете между 8.00 и 10.00 часа. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст“.

На 12 ноември заповедта влезе в сила и телевизиите излъчиха репортажи как контролни органи строго проверяват аптеки и магазини спазва ли се заповедта и как възрастни хора негодуват от нея. (Повече за реакциите и прооблемите – тук)

Какво се случи на третия ден от заповедта

На 13 ноември, петък, сутринта в 9.45 ч. на входа на магазин от голяма верига в центъра на София служителка с черна маска безкомпромисно спира по-младите клиенти. Вътре се виждат само възрастни хора – не повече от 10-15 души. Няма опашка на касата, магазинът е полупразен.

„След 10 часа ще е обратното – вие ще влизате, а възрастните не би трябвало. Ще опитам да ги спирам“, окуражава младежите служителката на входа.

Три часа по-късно, проверка на „Дневник“ показва, че в 12.45 ч. тя пак е на входа, но спира само тези, които влизат без маска. Вътре има и млади и стари, включително и на преклонна възраст.

Аптекарка: Как да проверявам хората кой е над 65 и кой – под

„Как да проверявам хората кой е над 65 и кой – под“, отговаря с въпрос фармацевтка от близката аптека. Часът е 13 и току-що тя е обслужила клиент на видима възраст около 65. „Моята майка спи до 9 ч. и сега кога ще си пазарува“, продължава с въпросите тя. Все още не е ясно дали оборотът на аптеката се е свил допълнително от новата мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Заповедта не се отнасяла за Централните хали

В Централните хали в петък около 14 ч. няма пропускателен режим и на трите входа и „зеленият коридор“ за пенсионерите май е целодневен, а не само от 8 до 10 ч. Вътре се виждат дори трудноподвижни възрастни хора, които казват, че никой не ги е спирал или проверявал.

Униформен охранител се разхожда край тях и сякаш не ги забелязва. На въпрос на „Дневник“ защо в Халите не се спазва заповедта на здравния министър, обяснява „Ние се водим със статут на мол. Заповедта е за хранителните магазини“.

Квартални магазини са на принципа „стоката да се продава“

В някои хранителни магазини в по-крайни квартали и преди 10 ч. пускат младежи, видя „Дневник“. После пък не спират изрично влизането на възрастни хора. Тъй като са по-далече от контролни органи и медии, техните управители рискуват, защото „все пак стоката трябва да се продава“.

МВР: Нарушителите на заповедта няма да бъдат глобявани

В петък министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви по Нова телевизия, че пенсионерите, които не спазват „зеления коридор за пазаруване“ няма да бъдат глобявани, а предупреждавани. Той призна, че охраната на търговските обекти няма право да проверява личните карти на гражданите, за да установи възрастта им.

Юрист: Хората над 65 години могат да пазаруват и след 10 ч.

Адвокат Калина Михайлова, която работи в сферата на медицинското право коментира, че здравният министър не посочва в заповедта как да се определя възрастта.

„Ясна инструкция за това как да се определя възрастта на клиентите не е спомената в заповедта на здравния министър. Целта на заповедта е да се ограничи смесването на потоците между рисковата възрастова група, но в никакъв случай не означава, че хората над 65 години не могат да влизат в магазин или аптека, извън посочения часови диапазон, заяви тя.

„От гледна точка на дискриминация спрямо по-младите лица, разбира се, всеки може да претендира, че е дискриминиран. В случая няма отнемане на права, а по-скоро ограничаване, защото по-младите хора могат да бъдат обслужвани в магазини и аптеки във всички останали часове“, коментира още адвокат Михайлова.

Редактиране на заповедта

Ограничението в първоначалния му вид оцеля около ден и половина, защото в петък в късния следобед, здравният министър промени спорната заповед и от събота (14 ноември) има нов график, който ограничава по-младите кога не могат да пазаруват.

– между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
– между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

На база впечатленията от прилагането на мярката в петък, може да се прогнозира, че и новото въведение едва ли ще се спазва или ще е частично. (Още за промените в заповедта – тук).