Опозиция, та дрънка. Прави впечатление, че "ентусиазмът" на Нинова беше дисциплиниран от "енергийното" лоби

Ilian Vassilev

Опозицията след дни на размисъл и мисловно напрежение стигна до "бурна" реакция, че трябва да се обжалва решението на ЕК, с което се глобяват БЕХ и дъщерните дружества. Опозиция, та дрънка. Прави впечатление, че "ентусиазмът" на Нинова беше дисциплиниран от "енергийното" лоби.
Първо, нямат никакъв шанс в съд да оспорят решението на ГД Конкуренция. Нарушението е консумирано, доказано и необратимо. Само ще похарчим още милиони за "честта на Прици" и за да се потисне информационно историята. Историята не може да се промени. Това, че през 2015 година нещата могат и да са други - макар, че и там има "трески", няма отношение спрямо минали периоди.
Това, че днес БТГ имало над 30 клиенти е бутафория - повечето от тях регистрираха свръхскромни количества, за да демонстрират пред ЕК "диверсификация", но реално големи количества няма. Монополът на Газпром през Булгаргаз е неоспорим. Днес имам анализ по темата.
А това, че данъкоплатците и потребителите нямало да пострадат това е нахално.
Дори да приемем, че ще стане за сметка на "непреразпределената" печалба, финансовия ефект е върху самите дружества - върху бъдещите приходи и печалби /от там постъпват данъци/, и тяхната капитализация /държавата не е нещо друго от данъкоплатците/ е безспорен. 
Второ, всички дружества, особено Булгаргаз, която е в тежко финансово положение просто няма откъде да "допринесат" солидарно, примерно да плати една трета от глобата. Тогава тежестта ще трябва да се поеме от БЕХ.
Достатъчно е да се проследят ключовите параметри на трите дружества за последните години - като равнища на дълг, капитализация, инвестиции за да видите, ще държавната част от енергетиката влиза в колапс и фондът енергийнта солидарност става все по-необходим. А това е извънпазарно субсидиране от потребителите. Твърдението, че нямало отношение към интересите на данъкоплатците и потребители е некоректно и пред вид на ефекта на глобата върху капитала на дуржествата. Ако утре се продадат три дружества - частично или изцяло - ще получим образно казано един лев, вместо десет, защото някой междувременно е издънил капитала му.
Само за последните десет години капиталът на БЕХ се срина повече от два пъти, а беше над десет милиарда лева?! Това пак ли няма отношение към интерестите на потребителите и данъкоплатците?!
Малко по-голямо уважение към хората няма да е излишно.

Фейсбук