Осем въпроса към Кирил Петков за меморандума с „Gemcorp“ – защо ДАНС ще проверява постфактум

България може да бъде осъдена за стотици милиони обезщетение

Соня Колтуклиева, 5gmedia.bg

 

На 1 април – имения ден на кабинета “Петков”, министър-председателят гръмко обяви:

Фирмата Gemcorp Capital, с която правителството подписа меморандум за инвестиции „на стойност около 1 млрд. долара“, ще бъде проверявана от ДАНС. Причината за това е предишно участие на свързани с Русия лица в нея, а целта е да не се допуснат „съмнителни капитали у нас“.

ДАНС, нали?! Колко удобно да се измъкнеш сух от водата! Какъв панически ход да се направиш на анти-корупционер и защитник на националния интерес!

Защо ДАНС не е проверила предварително, а ще проверява следварително?!

ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КИРИЛ ПЕТКОВ?

На коя дата се е състояло заседанието на Министерски съвет, в чийто дневен ред е била заложена точката: разглеждане на проект за меморандум с Gemcorp Capital и IP3 Corporation? Кой е бил вносителят?

Възложил ли е министър-председателят предварително съгласуване на текста за меморандума, с коя своя заповед и на кой орган е възложил изготвянето на проекта?

Възложил ли е министър-председателят на МВР, ДАНС, ДАР и други служби, които са на негово пряко подчинение, да проучат бъдещите инвеститори Gemcorp Capital и IP3 Corporation за произхода на капитите им? (Впрочем, фондът Gemcorp е стартирал с парите на руския мултимилионер Алберт Авдолян.)

И ако не – защо?

Става въпрос за най-голямата еднократна инвестиция в историята на България! Тя е почти колкото стойността ( 1.036 млрд. евро) на всичките преки инвестиции в страната за 2021 година!

Чия препоръка се е оказала по-важна от становището на българските служби? На посланик Херо Мустафа, която е била на вечерята на вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов с представители на Gemcorp през февруари 2022 г. във Вашингтон; на Атанас Бостанджиев, свързан с руската ВТБ капитал и с КТБ; на “колеги от американското посолство”, както казва вицепремиерът Асен Василев?

Потърсено ли е становището на БНБ по линия на междубанковия обмен за финансовото състояние на Gemcorp и IP3 Corporation и за съответните банкови референции на двете компании?

Има ли внесени становища по повод на проекта за меморандум – от кои министри и какво съдържат те?

Получил ли е министърът на енергетиката Александър Николов мандат за подписването на меморандума на 23 март 2022 година? С кое решение на МС, от коя дата?

С какви правомощия и къде са описани те?

Кои министерства и държавни служби са участвали в съгласуването на текстовете и условията на меморандума; какви са задълженията на България по него и какви биха били последиците и неустойките за неизпълнението му?

Някой отчита ли сега опасността да настъпят негативни последици за България по реда на Вашингтонската спогодба за защита на инвестициите, ако Gemcorp Capital и IP3 Corporation се обърнат към Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ICSID на следното основание: към Gemcorp Capital и IP3 Corporation са поети ангажименти за инвестиции, които не са се случили по начина, по който двете компании са очаквали след подписването на меморандума с българското правителство?

Практиката на Международния арбитражен съд във Вашингтон е следната: всяко обещание, когато е направено от официален представител на една държава, се счита за поет ангажимент. Това уточнение е към коментаторите, които се опитват да неглижират меморандума, понеже не бил договор.

Gemcorp Capital и IP3 Corporation може да претендират за компенсации, за обезщетение за нанесени репутационни щети, за обезщетения заради отклонените средства – над 1 милиард долара – от други проекти, които са могли да им донесат печалби.

Такова поведение, като това на Кирил Петков, не се толерира, наказва се! България, може би, ще се озове като ответник в процес за няколко стотин милиона долара…

П.П. Според двама министри от кабинета “Петков”, съгласувателна процедура в Министерски съвет по меморандума не е провеждана.