Отговорът на руския "Кинжал"? САЩ тестват ново хиперзвуково оръжие

https://telegraf.com.ua/novosti-ssha/2022-05-17/5705354-vidpovid-na-rosi...

Хиперзвукова ракета AGM-183A

Руските власти не пренебрегват използването на забранени оръжия във войната срещу Украйна, по-специално хиперзвуковите ракети Кинжал . Кървавият диктатор обаче забравя, че не само Руската федерация, но и по-мощните държави притежават такова оръжие. По-специално, наскоро военновъздушните сили на САЩ изпробваха успешно хиперзвукови оръжия.

Това съобщиха от пресслужбата на ВВС на САЩ.

Според военните американците са изпробвали хиперзвуковата ракета AGM-183A в Калифорния на 14 май. Тя беше изстреляна от бомбардировач B-52H Stratofortress и достигна пет пъти скоростта на звука.

„След отделяне от самолета (двигателя – ред.) на ракетата-носител ARRW, тя работи за очакваното време, достигайки хиперзвукова скорост, която е пет пъти по-голяма от скоростта на звука“, се казва в доклада.

Други подробности за теста в американското командване не се разкриват. А ръководителят на оръжейната програма на ВВС на САЩ Хийт Колинс нарече резултатите от теста "голямо постижение".

Предишното успешно изпитание на американска хиперзвукова ракета се проведе в средата на март. Тогава те не бяха официално обявени. Според източници на CNN това е направено, за да се предотврати "изостряне на напрежението" по време на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Европа на фона на започналата война в Украйна.

  • AGM-183 ARRW е обещаваща хиперзвукова ракетна система за използване от ВВС на САЩ. Разработена от Lockheed Martin, системата е изградена на принципа на хиперзвуков планер, достигайки максимална скорост от 20 Маха благодарение на ракетен ускорител преди планиране на цел.

По-рано беше съобщено, че на 9 май президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон за предоставяне на ленд-лизинг на Украйна , който значително ще опрости процеса на прехвърляне на оръжия и военно оборудване на необходимите украински военни.

Телеграф разговаря с ветеран от външното разузнаване, генерал-лейтенант Василий Богдан, който разказа какво означава това за Украйна и Русия .

Превод : Под лупа