Отмъщението на Ленин

Трудно ще е за Путин да помири революционното минало на Русия със своите царистки амбиции

Аркадий Островски
The Economist

100-годишнината от Октомврийската революция през 1917 година ще бъде крайно неудобна за президента на Русия Владимир Путин. 

От една страна, Кремъл възстанови толкова много съветски символи и институции, че трудно може да пренебрегне мита за идването на Съветското управление. От друга, Путин изобщо не обича революциите, особено онези, които свалят авторитарни имперски режими. 

Още повече, че коментарите за водача на революцията, Владимир Илич Ленин, ще предизвикат сравнение с неговия съвременен съименник. През 2017 година очаквайте да наблюдавате интелектуалните салта на Путин, с които ще се опита да приравни анти-имперския плам на Ленин със собствените си амбиции да възстанови имперския режим.

Наследството на Ленин бе приемано и по-добре, и по-зле в годините след края на СССР. Пред 1980-те години Михаил Горбачов и неговите привърженици, много от които бяха деца на прочистени от Сталин стари болшевики, проведоха своите либерални реформи под лозунга за връщане към принципите на Ленинизма. (Техният Ленин нямаше нищо общо с човека, който даде началото на гражданска война и насилие в страната си.) 

Горбачов, както и други съветски лидери, черпеше своята легитимност от основателя на Болшевишката държава. Точно като Богове, те влизаха в мавзолея на Ленин (Долната Земя) и се качваха върху него (като на планината Олимп). От там наблюдаваха военните паради на смъртните, които носеха техни портрети (икони).

При Борис Елцин беше точно обратното. Той бе президент по времето на разпадането на Съветския съюз и отхвърли комунистическия режим и като принципи, и като политика. Дори когато популярността му намаля, публичното отхвърляне на комунистическата ера му осигури преизбиране.

Но Путин не прави разлика между имперска, съветска и пост-съветска Русия. „Какво беше Съветският съюз?“, попита Путин през 2011 година. „Това е напълно същата Русия, просто с друго име“. Преследвайки мечтата си да възстанови мощта на държавата и да запази контрол над Украйна и Беларус – главните съставни части на Съветския съюз – Путин загърби Ленин и реабилитира Сталин. За него разликата между двамата е в отношението към руската държава и нейното имперско наследство.

В путиновата версия на историята, ако Ленин е водел битка срещу имперска Русия и отхвърлял Православието, то Сталин се е върнал към идеята за империя, харесвал руския национализъм и флиртувал с църквата. 

Сталин консолидирал ресурсите на страната и възстановил чувството за патриотизъм, което довело до победата на СССР във Втората световна война - основното легитимиращо събитие за днешната държава. (Дума не се споменава за погромите на Сталин срещу селячеството, духовенството и интелигенцията)

Въпреки това, за да не предизвиква недоволство и да не губи гласове от възрастните комунисти, Путин остави на мира Болшевишката революция, а Ленин – в мавзолея му. За да се справи с противоречието между историческото преклонение пред Ленин и бягството на Путин от всякакви революции, днес Кремъл облича мавзолея с червени знамена по време на военните паради.

Но стогодишнината от революцията е прекалено голямо събитие, за да бъде покрито. В началото на 2016 година един учител от южния регион Астрахан попита Путин как най-добре ще обясни Октомврийската революция на учениците: „Вашето мнение е много важно за нас“.

Отговорът на Путин, който е бил не само член на комунистическата партия, но и офицер от КГБ - „щитът и мечът на партията“: „Аз харесвах и все още харесвам комунистическата и социалистическата идея“. Главното му несъгласие с Ленин е конструирането на Русия като съюз от етнически републики с право на самоопределение. Давайки им правото да напускат Съветския съюз, каза Путин, Ленин „посади атомна бомба“ под основите на Русия.

Путин гледа на себе си като на човек, който възстановява историческите земи – като на новия цар. По време на церемония наскоро в Кремъл Владимир Жириновски изрецитира на Путин имперския химн „Боже, царя ни пази“.

Но режимът на Путин, който превърна Русия от федерация в централизирана държава, е по-способен да разреши нарастващите икономически и политически противоречия на страната, отколкото са били царете. Русия днес има крещяща нужда от реформи, точно както е било при Николай II през 1917 година. 

Путин се надява, че като съчетае съветското и имперското минало, ще запази ядрото на руската империя и ще избегне съдбата на монархията. Но докато икономиката запада, а мегаломанията на Путин расте, духът на Октомврийската революция се надига. Ленин може би се усмихва.

Коментарът е от The Economist. Преводът е на Клуб Z.

http://kafene.net/