Отново безхаберие или забавени реакции от общинското ръководство

Отново безхаберие или забавени реакции от общинското ръководствоКакто и да ги наречем-легнал полицай, ограничител на скорост, изкуствени препятствия или напречни неравности за снижаване на скоростта на  моторни превозни средства-тези изнервящи шофьорите устройства, които създават специфични задръствания, увеличават разхода на гориво и замърсяването на въздуха и разбираемо разбиват окачването на автомобилите, могат да спасят живота на много ученици, ако са поставени непосредствено преди пешеходните пътеки, осигуряващи безопасен вход и изход на учениците от техните училища. Това е и единственият им смисъл, но за да бъдат ефективни те, трябва да се поставят на точното място и по правилен начин и да са качествено изработени.

Преди повече от 20 месеца във в.“Под лупа“ повдигнахме някои неудобни въпроси към общинското ръководство, касаещи безхаберието им по онова време към разчертаването и поддържането на пътната маркировка и най-вече на т. нар. пешеходни пътеки тип зебра.

Повод за тази наша публикация беше една катастрофа, станала с ученик на възраст около 12 години на ул.“Цар Симеон І“ точно срещу ПМГ в края на март 2010 г. при пресичането на ученици на улицата в посока ул.“Юри Венелин“ на мястото, където имаше знак за пешеходна пътека, но същата не беше разчертана от служителите на общината повече от година и така те косвено помогнаха подобен пътен инцидент с нараняване на дете да се случи.  Цели няколко месеца трябваха на бургаските управници да положат необходимата маркировка за пешеходна пътека на това кръстовище, но направили едно, те забравяха или се инатяха да направят и друго, Отново безхаберие или забавени реакции от общинското ръководствоза да обезопасят тази пътека, по която на ден стотици ученици пресичат натоварения пътен трафик, а именно да поставят изкуствени препятствия за ограничаване на скоростта. Наслагаха година по-късно и то само от едната страна т. нар. гумени кабърчета, които за месеци се скъсаха... Добре бе, че нараняванията не бяха тежки или смъртоносни, но не беше такъв изходът от една друга катастрофа с едно бургаско момиче, връстничка на пострадалото момче в описания от нас пътен инцидент.

На 17.06.2011 г. около 16.42 ч. на ул. „Транспортна“ в близост до магазин „Светомаркет“, 12-годишната пешеходка Валя от Бургас пресича по пешеходна пътека,  микробус от едната пътна лента й дава предимство, спирайки пред пешеходната пътека, но вторият, паралелно движещ се автомобил „Ауди А 3“, с бургаска регистрация, не спира и блъска момиченцето. Катастрофата слага край на нейния живот. Трагедията поражда нуждата да се отстояват правата на пешеходците в Бургас и най-вече на децата и това прави създадената след трагичното събитие фондация „ Безопасни улици от Валя“.


В началото на ноември т.г. фондация "Безопасни улици от Валя" връчи на кмета на Бургас Димитър Николов подписка с над 4200 подписа за подобряване на сигурност­та на пешеходците. Николов получи и предложенията на фондацията за опазване сигурността на пешеходците. Той каза, че ще се запознае с предложенията и ще съдейства за осъществяването на тези, които не са в конфликт със закона. Последваха и изявления, че за него „зебрите“ били отживелица...

Отново безхаберие или забавени реакции от общинското ръководство"За мен е важна безопасността на хората. Бъдещето е в безконфликтните преминавания, дори "зебрите" са отживелица. Трябва да има повече надлези с устройства за хора с увреждания. Подготвяме проектирането на новите трасета по проекта за "Интегрирания градски транспорт", където е заложено финансиране за четири пешеходни надлеза. Дори аз предлагам, когато бъдат в технически вариант готови, да ги коментираме къде ще са най-подходящи те. Оттук нататък и всички граждани, които имат добри предложения, свързани с безопасността на движение, предлагам да ги дават, за да можем ние да търсим начин евентуално да ги изградим. Мисля, че за такива неща пари винаги трябва да се намират", посочи кметът Димитър Николов.

Той каза, че е хубаво, че тези предложения са постъпили по това време, защото се формира бюджетът за следващата година, а за 2011 г. средствата за маркировка били вече изчерпани. В общината вече всички пешеходни пътеки били паспортизирани и вкарани в регистър и се държала отговорност на фирмите за поддържането им. Кметът каза също, че в града се използвали и иновативни методи за безопасност на пътя като светлинните сигнализации на някои от пешеходните пътеки в града, макар че явно скоро не ги е виждал отблизо...

Отново безхаберие или забавени реакции от общинското ръководствоМихаил Попов, от фондация "Безопасни улици от Валя" посочи на срещата като най-важно тяхно предложение ограничаването на скоростта в града с до 30 км / час като това можело да стане чрез т. нар. легнали полицаи. Друго важно нещо било направата на пешеходни пътеки там, където няма, а хората не можели да пресичат улиците безопасно.

Ще припомня на нашите бургаски управници какво са записали в своите наредби техните софийски колеги по този повод:

"Съгласно чл. 19, ал. 2 от Наредбата на Столичен общински съвет за организация на движението на територията на Столична община, напречни неравности за снижаване на скоростта на моторни превозни средства се разполагат само по обслужващи улици, по които не се извършва движение на ППС за обществен превоз на пътници по редовните линии на градския транспорт и когато са налице следните условия:

- при пешеходни пътеки, при които е значимо пресичането на деца или на лица със зрителни, слухови и двигателни дефекти;

- на улици, преминаващи покрай входовете на училища, детски ясли, детски градини, спортни и детски площадки, здравни заведения;

- по улици с концентрация на пътно-транспортни произшествия, при които е доказано след съответен анализ, че причината за тях са несъобразената скорост на ППС."

Обърнете внимание на този текст: „на улици, преминаващи покрай входовете на Отново безхаберие или забавени реакции от общинското ръководствоучилища, детски ясли, детски градини, спортни и детски площадки, здравни заведения“ като много важен, защото тук става дума за поставяне на ограничители на скоростта на улици, преминаващи покрай входовете на училища, детски ясли, детски градини, а именно в Бургас в т.нар. „най-добър град за живеене в България“ липсват подобни животоспасяващи ограничители на доста места?!

Ще посочим две от тези места и ще апелираме към кмета и неговите колеги, участващи в управлението на общината, да прочетат внимателно тези редове и да вземат необходимите мерки за поставяне на такива ограничители, защото тези места са разположени точно на подходите към входовете на две бургаски училища – ПМГ „Академик Никола Обрешков“ на ул.“Цар Симеон І“ и ГЧЕ „Васил Левски“ и ОУ „Пейо Яворов“ на ул. „Копривщица“.

Сигурно е плод на чиста случайност, че досега на ул.“Копривщица“ не е станал тежък инцидент с ученици, защото там автомобилите се движат твърде бързо по нанадолнището от бул. „Демокрация“ в посока ул.“Димитър Димов“ на някакви си метри от оградата на училището.

Предлагаме и на двете места на ул.“Копривщица“ и ул.“Цар Симеон І“ да се монтират ограничители на скоростта от метален тип с височина от 5 до 12 см от бордюр до бордюр и от двете страни на пешеходните пътеки.

Наясно сме, че подобни ограждения струват поне около 2 500 лв. за двете страни преди и след пешеходна пътека тип „зебра“ при широчина около 7 м на платното, но тази или по-висока е цената, за да се опази животът и здравето на нашите деца, когато отиват или се прибират от училище. Едва ли има нещо по-ценно от техния живот.

Едва ли е по-добре да спираме движението по бургаските булеварди, както при трагичния случай на загиналото в катастрофа 16-годишно момиче Габи, която беше блъсната, докато пресича, макар че и това са вид необходими граждански действия.

„Пешеходците също трябва да внимават, но пешеходците ще внимават, когато виждат, че им се спира на пешеходна пътека. Аз съм седяла с количка и не съм могла да пресека на пешеходна пътека повече от 15 минути", заяви  Цвета Янчева  от фондация „Червена пътека за Валя“по време на поднасяне на цветя на мястото, където преди повече от 40 дни беше блъсната Габи.

Инцидентите с пешеходци зачестяват. В повечето случаи причината е отклонено внимание на шофьора, макар и за миг, а когато на пътя има монтирани подходящи устройства за ограничаване на скоростта, комбинирани с подходящите знаци и осветление в тъмната част на денонощието, нещастията могат да се ограничат.

Подобни ограничители на скоростта бяха монтирани наскоро на ул.“Димитър Димов“ при кръстовището с ул.“Места“, но пътни знаци не бяха поставени и трудно мога да ви опиша нелепите ситуации, в които само добрата реакция и ниската скорост на движение помагаха да не се получат верижни катастрофи. Напомням, че ул.“Димитър Димов“ е своебразно околовръстно шосе на Бургас и че там се движи обществен транспорт и не е най-подходящото място за поставяне на такива ограничители.

На такива места са подходящи да се монтират видеокамери и радар в комбинация с ограничителни знаци за скоростта, за да може да се възпита респект към необходимите ограничения, но не и ограничители на скоростта тип легнал полицай.

Христо Тодоров