Отново и отново не им пука на общинските управници за чистотата на въздуха

Замърсен въздух бургасВсички от ГЕРБ се готвят за избори, а комините бълват пушек

В ГЕРБ- Бургас кипи трескава дейност. В края на следващата седмица, в събота, 24 септември, в Летния театър ще стартира националната  предизорна кампания на ГЕРБ.

Многото вожд и малкото индианец ще бъдат заедно. Тук в Бургас даже и да вали ще бъдат Бойко, Цецко, Плевнелиев и Попова, за да се насладят на резултатите на експерименталния град Бургас с кмет от ГЕРБ, в който бяха налети целенасочено около 800 млн. лева, за да стане поне на табели „най-добрият град за живеене“ в Герберландия.

Навремето партийният вожд Вълко Червенков искаше да закара морето от Бургас до София, но не успя, ала бургаският кмет Димитър Николов май ще успее да закара морето от пари до Витоша... На този фон на кой ли бургаски гербаджия му пука за пушеците и мръсния въздух в Бургас, нали затова си има пред­изборни обещания...

Може би си спомняте, бургазлии, че община Бургас закупи мобилна станция за измерване качеството на въздуха и „инвестира” в нея 56 585 евро (над 110 000 лева),  но показанията й са все горе-долу сходни, макар че мени местоположението си. Дали наистина показанията от станцията се отчитат „в реално време”, както  твърди община Бургас, е загадка.

Разбира се, вдигна се медиен шум в приятелските медии, които ГЕРБ-Бургас наскоро нахраниха на специално приемче и се публикуваха подобни материали в интернет пространството:

Замърсен въздух бургас„Първата в страната общинска мобилна станция за мониторинг на качеството на въздуха официално ще бъде пусната в експлоатация днес в Бургас. На церемонията ще присъстват кметът Димитър Николов и Нейно превъзходителство г-жа Тове Скарстейн, посланик на Норвегия у нас. Със заработването на мобилната станция Община Бургас финализира проект „BG0030 Мобилна лаборатория за интегрирано управление и мониторинг на качеството на въздуха в Бургас“, съфинансиран по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньори на общината са Изпълнителната агенция по околна среда и Норвежкият институт за изследване на въздуха. Основна цел на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Бургас чрез прилагане на мерки, които да спомогнат за проследявнето на динамиката на основните замърсители във въздуха и тяхното редуциране. В рамките на проекта се закупи и достави мобилна автоматична измервателна станция. Апаратурата в нея следи за нивата на осем замърсители на атмосферния въздух.Станцията се намира на служебния паркинг на Община Бургас.“                                                                                                                                      

Замърсен въздух бургасЗа успокояване на бургазлии дори бе създадена и специална страница-air.burgas.bg­,­ на която всеки може да проследи в кой момент от денонощието какъв въздух диша, но дали тези данни от поредната стъкмистика могат да заменят нашето зрение и обоняние?!

От години дишаме замърсен въздух

И не са нужни нито мобилни станции, нито каквито и да било измервателни уреди за стотици хиляди левове, за да го установим. Достатъчно е само да си подадем носа навън от прозореца, особено в ранните сутрешни часове. Достатъчно е също така да проследим за колко време се цапат стъклата на автомобилите ни, след като сме ги измили. Моите например са прашни точно два часа, след като колата е излязла от автомивка. А когато е измита, още на следващата сутрин, е покрита вече с дебел слой прах. Бургаските жени също знаят колко често им се налага да мият прозорците на домовете си. И колко време след миенето прозорците отново стават прашни.

Всичко това се отлага по дробовете ни – по нашите и по тези на нашите деца, но на кой ли му пука... Нали имаме мобилна станция за успокоение на духовете и за приспивни напеви за чист въздух и изобщо никакво замърсяване на въздуха в „най-добрия град за живеене“...

Замърсен въздух бургасОсвен „органолептично” (т.е. с  носовете и очите си), праха усещаме също по дрехите си, по пердетата, по това колко често боледуваме. Не е нужна нито „мобилна станция” (която всъщност представлява прост микробус с антени), за да установим, че във всяко второ семейство в Бургас има астматик, а децата ни боледуват два пъти по-често, отколкото децата във Велико Търново, да речем.

Медицинската статистика отдавна е доказала, че Бургас е мръсен град с мръсен въздух, идващ главно от „Нефтохим”. От години всеки нов кандидат-управник се бие в гърдите как ще реши този проблем. Същото твърдеше и кметът Димитър Николов, преди да седне  в топлото кресло, но това беше ПРЕДИ...

Какво се прави обаче на практика?

Оказа се, че извън показанията от рода „...тука нема“.Въпросният микробус с антени, който обикаля града, струвал 377 230 евро.

Това прави над 600 000 лева. 110 000 лева са платени от общината, останалите са средства на ЕС (които можеха да се вложат за къде по-нужни проекти).

Откакто е започнал да обикаля града, нито веднъж не е отчел, че въздухът, където ходи, е мръсен. Микробусът престоява главно в Долно Езерово, което се намира най-близо до „Нефтохим” и е най-засегнатият квартал. Ако питате живеещите в него какъв въздух дишат, те едва ли ще ви отговорят, че той там е кристално чист. Особено ако погледнат в посока комбината и видят какви кълба дим се вият от него.

сигнал за замърсен въздух в бургасАко питате обаче специалистите от микробуса с антени, те ще ви уверят, че превишения на пределнодопустимите концентрации на бла-бла химични вещества са в нормата си. Или – че хората няма от какво да се опасяват. Да си дишат с пълни гърди, нали микробус за половин милион лева бди над здравето им.

Приказките на общината как се грижи за здравето и чистотата на въздуха са само на хартия. Можете да видите поне три плана и десетки програми за „опазване на въздуха”, които си приличат едно към едно. Изкопирани са от специалистите от отдел „Екология” на предишния кмет Йоан Костадинов. Всъщност чиновниците си ги предават едни на други, щом сдават властта. Там информацията е една и съща, непроменяна от времето на социализма. Започва се традиционно с това как „Бургас е промишлен град и на негова територия са разположени еди- колко си предприятия. Основен източник на замърсяване е автомобилният транспорт” и т.н. Програми, проекти, доклади, куп изписана хартия. Похарчени милиони пари на данъкоплатците за микробуси с антени, за светлинни табла, дето видите ли и те отчитат какъв въздух дишаме. Да сте видели някога на тези табла да пише нещо смущаващо? Няма и да видите. И в един момент се чудим– ние на таблата и на кметството ли да вярваме, или на собствените си носове?

Стотиците хиляди левове, похарчени от общинския бюджет за микробуси с антени и космически чудесии, помогнаха ли поне малко за нашата информираност? Защото илюзията е, че нещо се върши. Всъщност кипи безсмислен труд, целящ да заблуди и манипулира общественото мнение. Но няма как, драги общинари, да заблудите носовете на бургазлии, или да премахнете с магически пръчка праха от улиците. Дори да предположим, че вашият микробус с антена вземе, че засече замърсяване на въздуха? От там- на татък има ли механизъм, по който да отстраните замърсяванията? Естествено, че няма. Особено като се знае за близостта на днешните управляващи с едрия бизнес и основните замърсители на бургаския въздух.

И вместо да купувате микробуси с антени и да имитирате дейност, по-добре да бяхте инвестирали тези средства за лечението на деца с дихателни проблеми. Които в Бургас нарастват с всяка изминала година.

сигнал за замърсен въздух в бургасЗа такива важни неща за живота ни пишем редовно на страниците на „Под лупа“ и вероятно затова не ни долюбват управляващите гербери, не че ние се натискаме да ни заобичат.

Нови факти за безхаберието на управляващите по отношение замърсяването на въздуха

И ние, и те (управляващите) живеем в един град, дишаме един въздух, но те имат своя мотив да премълчават...

Не мислете, че това е изградената от някое от предприятията-замърсители градинка, както се е случило в морската градина, където има две такива.

Има неща, които допират вероятно до пликчета и гласове във времената на преброяване на пилците наесен като онова предстоящо преброяване на 23- и октомври.

 Тогава аргументите от този род могат да те накарат да забравиш всичко за предишните четири години мандат, както и за следващите четири години нов мандат и това е простата истина.

Простата истина показва, че централната, местна власт е в ръцете на ГЕРБ, тяхна е и една особена важна позиция в една институция, която отговаря, контролира положението в този ресор, за който пишем, но какво... НИЩО! АБСОЛЮТНО НИЩО!

Нека ви разкажа какво сторихме ние от „Под лупа“, за да защитим нашите интереси, интересите на обикновените бургаски граждани.

Освен редовните публикации на тази тема на страниците на нашия вестник, ние се опитахме да информираме директно нашите управници, техните депутати, но явно без реакция от страна на управляващите, която да доведе до подобряване на обстановката свързана със замърсяванията на въздуха.

На 2-и май 2010 г. кмета Николов и цялата герберска бургаска дружина наедно с депутатите им г-н Иван Вълков и Стоян Гюзелев откриваха новият спортен комплекс в жк „Изгрев“.

Репортер на „Под лупа“ заснел същата сутрин смога от бургаските замърсители над комплексите „Славейков“ и „Изгрев“ им показа кадри от тази нездравословна и неприятна гледка и ги помоли да направят нещо в парламента това повече да не се случва.

Какво стана, ли... Ами НИЩО!?

Около 6 месеца по-късно в утрото на 6-и декември 2010 г. същият този репортер засне наново подобни отвратителни кадри на замърсяване на въздуха, разпечата ги и ги предостави лично на мажоритарно избрания народен представител в 2-и бургаски многомандатен избирателен район и министър Божидар Димитров, отново с молбата да помогне това да не се случва повече.

Какво стана, ли... Ами НИЩО!?

Сайта Активен.БГ е нова инициатива, предлагаща възможност на гражданите за съобщаване на нередности, за която писахме в „Под лупа“ преди два месеца.

Целта на Активен.БГ е да даде възможност на жителите да участват активно в подобряването на условията на живот в техните райони, като дават навременна и конкретна информация за забелязани от тях нередности от неспешен характер. Чрез уебсайта http://Aktiven.BG/ или чрез специално приложение за мобилни телефони гражданите могат да подават сигнали за забелязани нередности към съответните отговорни институции или организации.

Партньори на сайта са:

Национално сдружение на общините в Република България 

Български съвет за устойчиво развитие.

Към момента  17 български общини и две ВиК дружества и РИОСВ-Русе се ползват от него. В духа на уж прозрачното управление на общината се е включила и община Бургас и това е добро, но дали има промяна в тази декларирана и награждавана прозрачност, за която много пъти сме писали в „Под лупа“?!

„Активен.БГ“ обаче са точни и подават информация на твоята електронна поща, ако си заявил да следиш промените в подаден от теб доклад или някой друг подаден сигнал.

Нека сега да видим как ще се хвалят напразно от общинската управа, че са взели адекватни мерки. Това можем да илюстрираме с подадените множество сигнали от наш репортер по един повтарящ се проблем със замърсяване на въздуха на Бургас. Освен че са приети и предадени на община Бургас, РЕЗУЛТАТИТЕ СА НУЛЕВИ?!!

Това обаче илюстрира и нашата правота в много констатации, отбелязани досега в наши статии, че обещаната от кмета Николов още в предизборните му обещания прозрачност липсва и се касае само за пиар и добри пожелания.

Ето и един от тези сигнали и коментарите свързани с него в сайта „Активен.БГ“:

Замърсяване на въздуха/ индустриална миризма

Подаден на: 04 Юли 2011 @ 12:53

[анонимен]От:

гр. Бургас, Район: п.з. Северна промишлена зона

( 42`31`4; 27` 25` 5 )­ Координати:

Интернет сайтУстройство:

Състояние: Приключен

Рейтинг: 7

Описание:

Замърсяване на въздуха от „Кроношпан“ на 04.07.2011 г. около 07.00 часа

Коментари:

На 04 Юли 2011 @ 22:59 явертъ каза:

Всяка събота и неделя, не се трае от миризмата на дървесина и химията която ползват за нея. Да не се оправдават, че това е пара. Сигурно си изключват инсталациите за пречистване през почивните дни за да правят икономии, защото през седмицата по рядко се усеща.

На 04 Юли 2011 @ 19:25 Симеон Христов каза:

На ХЕИ им е забранено да се занимават с проблема!

На 15 Юли 2011 @ 14:57 Христо Луков каза:

Почти всяка седмица правя по една снимка на мръсните пушеци, които закриват хоризонта и съм ги публикувал къде ли не, дори съм ги дал на омбудсмана, но засега няма промяна...Трябва да има сериозни глоби от общината и РИОСВ!

Може би ви прави впечатление, че сигнала е приключен, а пушеците и миризмите продължават?! Какво ли е направила община Бургас?! Ами, вероятно НИЩО?!
В своята програма като кандидат-кмет на Бургас през 2007 г. Димитър Николов пише, че Бургас е град с екологични проблеми, но всичко в тази насока, когато вече е кмет и след 4 годишен мандат на управление се изчерпва с поставяне на филтри на комините на „Кроношпан“, които според нашите съграждани вечер се спират, а сутрин се пускат отново и цяла нощ мръсотията се изхвърля във въздуха над Бургас. Така говорят бургазлии и вероятно са прави, защото всяка нощ при добра видимост се вижда ясно как един слой с по-бял цвят се стели над бургаския квартал „Славейков“.

За да не сме голословни ще ви представим поредица снимки направени от камерите на „Под лупа“ от 11 март 2009 г. до 15 септември 2011 г. където всичко е видно с просто око и няма нужда от около 600 000 лева похарчени за мобилна станция.

Вие можете да се убедите, че почти всичко направено от нашите общински управници няма ефект и вероятно е това и да е търсеното...

Насладете им се и си помислете за ценността на вашия живот и този на децата ви в очите на управляващите и ако са ви толкова мили може пак да гласувате за тях от сърце и бял дроб...

Ако си мислите, че пък сме пропуснали дейноста на една важна служба, която вероятно има общо с този ресор ще ви цитираме част от тяхната дейност през август, когато имахме подадени сигнали и какво са сторили през очите на медиите:

„От РИОСВ – Бургас за месец август са издадени 9 наказателни постановления за 35 700 лв.

Извършени са проверки на тринадесет вековни дървета в общините Несебър, Малко Търново и Царево

Директорът на РИОСВ – Бургас е издал девет наказателни постановления в размер общо на 35 700 лева в рамките на месец август, съобщават от РИОСВ. Съставени са дванадесет акта за установяване на административни нарушения. Три са актовете по Закона за биологичното разнообразие за притежание и излагане на публично място на защитени видове. Обикновен мишелов, държан в плен, е иззет и изпратен за възстановяване в Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове /ЦРРРВ/- гр. Стара Загора. Пет коруби на шипоопашати костенурки са конфискувани от заведение в гр. Котел, а от магазин в гр. Поморие са иззети препарирани блестящ ибис и бял ангъч. Един е актът по Закона за защитените територии на „Ринг 3“ ООД за допускане разполагане на каравани и палатки в ПЗ „Пясъчни дюни между къмпинг Градина - Зл. Рибка“. Операторът на депо Несебър е санкциониран по Закона за управление на отпадъците за изхвърляне на отпадъци извън терена на депото.

Акт за нарушение по Закона за водите е съставен на „Лалов Егрек Мениджмънт“ ЕООД за допуснато през 2010 г. източване на води от специализиран автомобил (фекалка) не в пречиствателна станция в гр. Царево, а в околностите на с. Лозенец. За изхвърляне на непречистени отпадъчни води в шахта край гр. Черноморец е актът и на водач на фекална машина. На две фирми - „ГАЛУС-КО“ ЕООД и „Комплекстрой“ ЕООД са съставени актове за неизпълнение на условията, определени в издадените им разрешителни за заустване на отпадъчни води, а „Солт Лейк Дивелопмънтс“ ЕООД е санкционирано за заустване без разрешително.

При проверка е установено, че канално-помпена станция (КПС)-4 в община Царево, намираща се в непосредствена близост до река Попска, не работи - не се претласкват отпадъчни води към ПСОВ Царево, въпреки това, в нарушение на Закона за водите, са въведени в експлоатация обекти, отпадъчните води от които се отвеждат към тази КПС. За това е санкциониран кметът на община Царево.

Сигнали за бедстващи пет щъркелa, един бързолет и три шипоопашати костенурки са получени в РИОСВ-Бургас. Птиците са изпратени за лечение в ЦРРРВ-гр. Стара Загора, а костенурките са пуснати на свобода на подходящо място в природата. Извършени са проверки на тринадесет вековни дървета в общините Несебър, Малко Търново и Царево. Тези проверки са свързани с установяване състоянието на опазваното дърво и собственика. Дърветата в ДГС Граматиково са оградени, но не са обозначени като охраняван природен обект. Дадени са предписания за поставяне на табели, указващи природозащитен статут, дървесен вид, номер в Държавния регистър, възраст и обиколка на стъблото.“

Не коментирам стореното... Направете го вие.

Наш репортер подаде няколко сигнала на 15 и 20 юли 2011г. свързани със замърсяване на въздуха, както и на 2 и 14 септември 2011 г. чрез сайта „Активен.БГ“ Безхаберие и бездействие?! На 15 септември отново пушеци и миризми и естествено бездействие.

Този репортер дори показа кадри от замърсяването на председателя на общински съвет г-жа Снежина Маджарова на 13 септември към 13.25 ч. и показа къде работата на това общинско управление не е свършена, макар че всичко се отчете на последното общинско заседание, че е свършено...

На 2-и септември подадохме сигнал и до община Бургас, дирекция „Екология“ следобед за силна, задушлива миризма усетена на 1 и 2 -и септември по телефона. Служителката от община Бургас ни разказа, че не сме единствените подали такъв сигнал и че при измерване с техника на „Гражданска защита“ не било констатирано нищо тревожно...

Ето какви са реалностите в Бургас свързани с бездействието на управляващите от общинското ръководство и кмета Николов по отношение на замърсяване на въздуха на Бургас.

Идват избори и новите обещания сигурно вече са готови. Сред тях сигурно ще има такива за чист въздух и вода, но не им вярвайте, защото пак ще ви преметнат за пореден път.

Повярвайте на своите очи и носове... Повярвайте и на нас от „Под лупа“, защото доказателствата за нашата лоялност към вас гражданите на Бургас са пред очите ви в десетки хиляди тираж и то безплатен и не за първи, а за 183 -и път... Това е черно на бяло и отстоявана гражданска позиция за Бургас и неговите хора.

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.