От Булгаргаз ни взимат за пълни идиоти, които трябва да се радват на новите високи цени на природния газ, като ги четем като признак на повишения ни жизнен стандарт.

Ilian Vassilev

От Булгаргаз ни взимат за пълни идиоти, които трябва да се радват на новите високи цени на природния газ, като ги четем като признак на повишения ни жизнен стандарт. В прессъобщението по-долу има изумителни бисери на скудоумие.
"Ценовото предимство" на българските потребители било 100 милиона лева. Това вероятно е сметка за преди първи клас училище, защото няма никой в Европа, който купува природния газ по спот цените на хъбовете ден напред. Ние нямаме нито един договор с подобни спот цени, който реално да влияние върху потреблението у нас, който да е вързан изцяло към борсова още по-малко спот цена. Договорът на Газпром е 30 процента нефт и 70 процента усреднен борсов микс за 30 дни. Реално можем да мерим само спрямо азерския договор, който е напълно нефтено индексиран и реално сключен на цена два пъти по-ниска от цената на руския газ. И тук РЕАЛНО ценовото "предимство" - брадва за българския потребител от дейстията на Булгаргаз е количеството на недовзетия за периода азерски газ - 550 милиона кубически метра, по средната разлика между цената на азерския и руския - над 400 лева /1000 кубически метра газ - 220 милиона лева!?! А до края на годината сумата ще набъбне на 300 милиона лева "ценото предимство". Минимум! То бива, бива манипулатори, но това минава всякакви граници.
Или друг "бисер" - пореблението било увеличено с 30 процента, и от къде са доставени допълнителите количества? Не от евтиния газ, а от руския. Газпром обяви, че е продал 42 процента повече газ спрямо миналата година.
Други лъжи - договорът за доставка с Азерската компания НЕ ДАВАЛ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОСТАВКА на друга точка?! А там изрично пише и друга точка на ТАП, но не разбира се автоматично, а след процедура. И ако не дава възможност, как тогава го доставят през Неа Месемврия. Няма нито един пример Булгаргаз да е поискал Неа Месемврия или да е пожелал по-големи капацитет /за да се изпълни целия обем на договор/ и азерската или гръцка страна да са отказали без дадат удовлетворяващо решение. Нито един!?
И тук стигаме до апогея в мисълта на Николай Газ Павлов - четох го няколко пъти, защото толкова дълбока мисъл трудно се проумява. Булгаргаз бил "съобразявал рисковете за дружеството и за потребителите в България от използването на алтернативния маршрут" - е тук вече ми писна. Рисковете за дружеството са случайно да не наложат руснаците санкции по клаузата вземи или плати, дежурното обяснение. А този риск Павлов е трябва да си калкулира като е подписвал договора с азерите за 1 милиарда кубически метра. 
Има и санкции за недовземане по азерския договор и знаете ли защо не се налагат? Като Булгаргаз дава съгласие азерската страна да продаде неговите количества в Италия и да си прибере допълнителните ползи, за наша сметка. С изрично съгласие на Павлов!? Е, сега азерите вече се мръщят, като искаме да си изпълнят договора. Вместо те да го продадат, Булгаргаз можеше да го продаде за секунди с марж в региона след като е най-евтиния газ в Европа. НО преди да го продаде можеше да намали цената на собствения си микс.
Булгаргаз "съобразявал риска за поребителите" - демек риска от това цената да им е по-ниска. От ваше име ви бърка в джоба. Рискът от това вместо да се качи цената от 57 на близо 70 лева на МВТч, да остане същата или да падне малко. Няма що, голяма грижа.
Знаете ли какъв е риска за прекъсваемост на капацитета, който купува Булгаргаз ? 3 процента!?! Тоест на практика нищожен и в сравнение с твърдия капацитет разлика почти няма, тъй като и там има технически условности. 
Спирам тук - то бива, бива но такива борисовчета на власт да толерираш, за сметка на хората, никак не бива.
Не мога да коментирам постоянните глупави оправдания на тези люде. Въпросът е кой ги толерира и държи на власт?

Фейсбук