От партията на Кунева: Хората на Слави са псевдоинтелигенти, пращат ни в Джибути

Мажоритарното гласуване е тежък популизъм – псевдоинтелигенти подведоха хората. Богатите и известните ще си напазаруват политици и ще ги вкарат в парламента, а гражданите бяха използвани за тези цели. Районирането от вносителите му е направено по безобразен механичен начин, посочи в студиото на Bulgaria On Air депутатът от ДБГ доц. д-р Димитър Шишков.

Той посочи, че няма въведено машинно гласуване, както е по закон, няма преброяване на населението, няма изчистване на „мъртвите души" от списъците, които са около 1 милион души и сега тези метастази се пренасят в едномандатните райони.

Направено е едно чисто механично райониране, в което има абсурди като това две села на 2 километра едно от друго да са в различни едномандатни райони, улици липсват от районирането, „мъртви" села, без секции в последните 3 избори, са сложени в районите, за да се постигне механично минималният брой избиратели за район. Пълен хаос, обобщи ситуацията с районирането Шишков.

"Само в Джибути има такъв модел като чисто мажоритарно гласуване в два тура, РБ е твърдо против мажоритарния вот", добави той.

Според Шишков мажоритарният вот, особено във вида, в който се предлага, е път да се влезе по втория начин в парламента. Чрез него народни представители щели да стават само богати и известни хора, обслужващи лични и корпоративни интереси.

Той се обяви за гласуване с преференции без праг или въвеждане на смесен вариант по германски модел – мажоритарни мандати с пропорционална система, като подчерта, че РБ и ГЕРБ имат непреодолими различия по този въпрос.

"Борисов направи огромна политическа грешка като смеси резултатите от президентските избори с живота на кабинета и от там тръгна каскадата със следващи политически грешки. Горанов и Дончев дойдоха на преговорите с поръка да не се случи кабинет. Можеше да се постигне 10 % увеличение на пенсиите, както стана със заплатите на учителите – трябваха 130 милиона лева и излезе така, че няма тяхна политическа воля – на това крилo в ГЕРБ. Аз обаче ги питам с кого ще управляват в бъдещия парламент", добави Шишков.

http://offnews.bg/